Extern

Ucraina acuză Rusia că a lansat peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii sale esenţiale

post-img
Ucraina acuză Rusia că a lansat peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii sale esenţiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat sâmbătă armata aerului ucraineană, transmite Agerpres cu referire la AFP şi DPA.

''Inamicul a lansat 53 de rachete de diverse tipuri şi 47 de drone de atac'', au declarat forţele aeriene ucrainene.

Acestea au adăugat că au doborât 35 de rachete, printre care patru rachete de croazieră Kalibr şi o rachetă Iskander, şi 46 de drone lansate de forţele ruse.

Ministrul ucrainean al energiei Gherman Galuşcenko a scris sâmbătă, pe Facebook, că au fost atacate obiective din regiunile Dnipropetrovsk, Doneţk, Kirovohrad, Ivano-Frankovsk şi Zaporojie.

În oraşul Balakia, din regiunea Harkov, 12 oameni au fost răniţi în urma loviturilor efectuate asupra clădirilor rezidenţiale.

Atacul efectuat de forţele ruse vineri noaptea face parte din eforturile sistematice ale Moscovei de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei.

În ultimii doi ani, armata rusă a distrus capacităţi energetice de 8.000 de megawaţi în Ucraina.

Rusia acumulează forţe în apropierea părţii de nord a regiunii ucrainene Harkov, dar încă nu dispune de trupe suficiente pentru a lansa o ofensivă majoră în acea zonă, a afirmat joi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Ucraina susţine că a stabilizat frontul în nord-estul regiunii Harkov, unde forţele ruse au lansat pe 10 mai un atac care a deschis un nou front şi întins trupele depăşite numeric ale Kievului.

Rusia şi-a concentrat cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, zonă unde trupele sale au reuşit să înainteze lent şi progresiv după cucerirea oraşului Avdiivka din Doneţk în luna februarie. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter