Extern

Regatul Unit și Olanda au convenit să creeze o „coaliție internațională” pentru a livra avioane F-16 Ucrainei

post-img
Avion F16

Premierul Rishi Sunak și liderul olandez Mark Rutte au convenit să creeze o „coaliție internațională” pentru a ajuta la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, a anunțat guvernul britanic, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Sunak și Rutte „vor lucra pentru a construi o coaliție internațională pentru a oferi Ucrainei capacități aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire până la procurarea de avioane F-16″.

„Premierul și-a reiterat convingerea că locul de drept al Ucrainei este în NATO, iar liderii au convenit asupra importanței ca aliații să ofere asistență de securitate pe termen lung Ucrainei pentru a garanta că pot descuraja viitoarele atacuri. Liderii au convenit să continue să colaboreze atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul unor forumuri precum Comunitatea Politică Europeană pentru a aborda flagelul traficului de persoane pe continentul nostru.”

Declarația de marți a venit la o zi după ce președintele Ucrainei a lăsat să se înțeleagă că Kievul ar putea primi în curând avioane de luptă F-16, spunând că speră să se ia decizii „foarte importante” pe această temă cu ajutorul Marii Britanii.

Volodimir Zelenski a zburat cu elicopterul pentru o întâlnire individuală neanunțată cu Sunak, luni, la Chequers, reședința de la țară a premierului.

Aflat alături de Sunak după întâlnire, Zelenski a declarat că au discutat despre avioanele de luptă „pentru că nu putem controla cerul” și a fost pozitiv în ceea ce privește convingerea SUA și a altor națiuni occidentale să furnizeze avioane.

„Am vorbit despre asta și prevăd că în cel mai scurt timp veți afla despre niște decizii, cred, foarte importante, dar trebuie să mai lucrăm puțin la asta”, a spus acesta.

În cadrul întâlnirii, Marea Britanie a promis, de asemenea, să furnizeze „sute de drone de atac”.

Marea Britanie a declarat în februarie că va începe să antreneze piloții ucraineni în tehnicile standard NATO, iar Downing Street a repetat acest lucru luni, spunând că planul este de a ajuta la „construirea unei noi forțe aeriene ucrainene cu avioane F-16 standard NATO”.

Marea Britanie nu folosește avioane F-16, care sunt fabricate de firma americană de apărare Lockheed Martin din Carolina de Sud.

Ucraina încearcă de ceva timp să le obțină pentru a-și spori mica sa forță aeriană de standard sovietic, deoarece acestea sunt disponibile pe scară largă, aproximativ 3.000 fiind în serviciu în 25 de țări.

Ambele țări vor trebui să convingă SUA pentru ca Ucraina să primească F-16. Întrebat ulterior, luni, dacă SUA și-au schimbat poziția privind furnizarea de avioane către Ucraina, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, a răspuns simplu: „Nu”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter