Extern

Financial Times: Aderare a Ucrainei la NATO după modelul german, fără teritoriile ocupate de Rusia. Kievul neagă un astfel de scenariu

video

Președintele Ucrainei a avertizat că situația de pe frontul din est, în special din regiunea Doneţk, este dificilă, în condiţiile în care Rusia a ocupat un oraș strategic. Abia revenit din vizita în Statele Unite, cu ocazia Adunării Generale a ONU, unde a discutat cu președintele Joe Biden despre planul de victorie, Zelenski se va întâlni, din nou, cu liderul de la Casa Albă. Discuțiile vor avea la finalul acestei săptămâni, la reuniunea grupului Ramstein, din Germania, când Zelenski va milita din nou pentru acceptul de a lovi ținte din Rusia cu rachetele cu rază lungă de acțiune.

Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de „grupul Ramstein”, ar putea aduce propuneri pentru noi pași în sprijinul Kievului, potrivit Washington Post, care citează diplomați occidentali. Acești pași ar însemna o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, potrivit sursei citate.

Întâlnirea liderilor din cele aproximativ 50 de state aliate, de la baza aeriană Ramstein din Germania, îi va aduce din nou față în față pe președintele Joe Biden și pe cel ucrainean, Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:Îi invităm pe partenerii noştri să definească modul în care văd ei încheierea acestui război, locul Ucrainei în arhitectura de securitate globală. Vom încerca să îi convingem pe partenerii noştri, la viitoarea reuniune de la Ramstein, de nevoia urgentă pentru întărirea semnificativă a capabilităţilor şi poziţiilor în momentul de faţă, în perioada lunilor de toamnă.

Aderare la NATO după modelul german?

Recent, publicația Financial Times a scris, citând surse din mediul diplomatic, că guvernul ucrainean și aliații săi occidentali iau în considerare un posibil compromis pentru aderarea Kievului la NATO.

Ar urma să fie o aderare după modelul german, adică o Ucraina fără teritoriile ocupate de Rusia, așa cum Republica Federală Germania a aderat la NATO în 1955, iar după reunificare, în 1990, și teritoriile din fosta Germanie comunistă au devenit spațiu al Alianței Nord Atlantice.

Kievul a negat insistent ipoteza vehiculată de Financial Times.

Kamala Harris: Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat la Kiev chiar acum

Pe de altă parte, într-un interviu acordat postului CBS, Kamala Harris a vorbit despre cum va aborda dosarul Ucraina, dacă va ajunge președinte.

Bill Whitaker, gazda emisiunii „60 Minutes”, CBS News: Ce înseamnă o încheiere cu succes a războiului din Ucraina?

Kamala Harris, candidată democrată, vicepreședintă a SUA: Nu va exista un succes în încheierea acestui război fără participarea Ucrainei și implicarea Cartei ONU în ceea ce privește aspectul acestui succes.

Bill Whitaker, gazda emisiunii „60 Minutes”, CBS News: V-ați întâlni cu președintele Vladimir Putin pentru a negocia o soluție la războiul din Ucraina?

Kamala Harris, candidată democrată, vicepreședintă a SUA: Nu bilateral, fără Ucraina. Nu. Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul Ucrainei.

Bill Whitaker, gazda emisiunii „60 Minutes”, CBS News: În calitate de președinte, ați sprijini efortul de extindere a NATO pentru a include Ucraina?

Kamala Harris, candidată democrată, vicepreședintă a SUA: Toate acestea sunt chestiuni pe care le vom aborda dacă și când se va ajunge la acel punct. În acest moment, sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei. Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat la Kiev chiar acum. El vorbește despre cum poate să îi pună capăt „încă din prima zi”. Știți ce înseamnă asta? Este vorba despre capitulare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter