Cultură

Expoziție personală a artistului plastic Marcel Lupșe, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

post-img
afiș

Miercuri, 9 octombrie, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei, va inaugura expoziția personală a artistului plastic Marcel Lupșe.

"Marcel Lupșe face parte din generația artiștilor români pentru care moștenirea și creația plastică se împletesc într-un firesc ce precedă modernul fără să-l piardă și asumă tradiția prin greutatea emoției imateriale.

Pictura sa este un cânt prin care poetica versificată rodește în mentalul colectiv ca energie a unui descânt, pe care îl păstrezi în profunzimea sufletului fără să-l devoalezi", se arată într-o notă informativă a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Marcel Lupșe iubește spațiul blândei încrederi și îl figurează ca atare, o înțelepciune nedefinită, dar simțită prin fibra convingătoare a corpului, te inundă pe măsură ce zăbovești în fața lucrărilor. Simți că se manifestă o sfințenie nesfințită prin dogme, dar mereu prezentă și însoțitoare într-o liniște primenită și fără cuvinte necuviincioase. Sunt sensuri și semnificații la care simpla rostire le pierde valoarea, iar reprezentarea în hotarul vizibilului, fără sensibilitatea cuvenită, riscă să le formalizeze, este o lume din care cu discreția prezenței intuite s-a desprins și stilistica acestor incantații laice ce-l însoțesc pe omul recent.

La Marcel Lupșe pictura este o nobilă sărbătoare care are ceva din cinstirea bunicilor și bucuria așezării la masă a copiilor și a nepoților, din gândurile curate care îi ocrotesc pe cei dragi peste veacuri și ne adună pe toți de o simțire sub semnul bunei cuviințe, este o metaforă a frumuseții vieții și o viziune a înălțării.

Artistul plastic Marcel Lupșe, născut în 1954, la Dej, România, este absolvent al Academiei de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca. Doctor în arte vizuale. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, președinte al Consiliului de Onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Marcel Lupșe debutează cu o expoziție personală în anul 1979 la Galeriile Tribuna, Cluj și până în prezent organizează peste șaizeci de expoziții personale în țară: Brașov, Târgu-Mureș, București, Bistrița, Cluj-Napoca, Oradea, Bacău, Dej, Timișoara, Alba Iulia, Ploiești și în străinătate: Paris, Besançon, Le Pradet-Toulon, Franța; Luxemburg; Veneția, Viterbo, Italia; Aachen, Naumburg-Kassel, Nuremberg, Munchen, Germania; Bruxelles, Belgia; Kerckraade, Olanda; Budapesta, Ungaria; Alicante, Spania etc.

Începând cu anul 1989 participă la numeroase expoziții de grup din țară, dar și din străinătate: Bulgaria, Ungaria, Canada, Japonia, Turcia, Franța, Venezuela, Polonia, Germania, Coreea, Estonia ș.a. Artistul a fost distins cu: Premiul pentru pictură, Saloanele Liviu Rebreanu, Bistrița, 1997; Ordinul Național Serviciul Credincios în rang de Cavaler, 2000; Premiul pentru pictură, Saloanele Moldovei, Chișinău / R. Moldova, 2001; Premiul pentru pictură, Bienala Lascăr Vorel, Piatra Neamț, 2005, 2009; Premiul pentru pictură, Municipiul Bistrița, 2010; Premiul pentru pictură, Filiala Interjudețeană UAP Cluj-Bistrița, 2017; Premiul Ion Andreescu al Academiei Române, 2022; Premiul de Excelență OPERA OMNIA, Bienala Internațională de Artă, Arad, 2023; Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița, 2013; Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud, 2014.

Lucrările artistului se regăsesc în muzee și colecții particulare: în România, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, R. Moldova, Olanda, Polonia, SUA, Suedia, Turcia, Ungaria, Bulgaria.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter