Extern

Un presupus spion rus extrădat din Estonia în Statele Unite

post-img
Drapele SUA-Rusia
Sursa foto: timpul.md

Un presupus agent al serviciilor ruseşti de informaţii, extrădat din Estonia în Statele Unite şi acuzat în special de contrabandă, a fost plasat vineri în arest preventiv pe teritoriul american, într-un moment în care Washingtonul solicită un schimb de prizonieri cu Moscova, notează AFP.

Vadim Konoshchenok, 48 de ani, este acuzat de justiţia americană că a jucat un rol central în cadrul unui grup care a furnizat ilegal Rusiei componente electronice sensibile şi muniţie folosind firme-paravan.

El riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare în Statele Unite pentru asociere criminală, încălcarea restricţiilor la export, spălare de bani şi contrabandă.

El este acuzat că "a furnizat Rusiei tehnologie avansată americană şi muniţie, destinate invadării ilegale şi neprovocate a Ucrainei", a precizat Andrew Adams, directorul echipei KleptoCapture, care depinde de Departamentul de Justiţie.

Konoshchenok a fost arestat în 2022 de autorităţile estoniene la cererea Statelor Unite după ce a încercat să treacă frontiera dintre Estonia şi Rusia având asupra sa semiconductori şi muniţie americană, potrivit rechizitoriului.

Departamentul american de Justiţie a anunţat în decembrie inculparea lui împreună cu alţi patru cetăţeni ruşi şi doi americani, acuzaţi că au lucrat pentru firme "dirijate de serviciile ruseşti de informaţii".

Potrivit autorităţilor americane, în cadrul acestei afaceri au fost confiscate peste 450 de kilograme de muniţie.

Extrădarea lui Konoshchenok în Statele Unite intervine într-un moment în care Washingtonul încearcă să negocieze eliberarea mai multor cetăţeni americani închişi în Rusia, printre care Paul Whelan, fost subofiţer al infanteriei marine, şi jurnalistul Evan Gershkovich, ambii acuzaţi de spionaj.

Washingtonul respinge aceste acuzaţii şi este ocupat să negocieze eliberarea lor. "Vorbesc serios în privinţa unui schimb de prizonieri", a declarat Joe Biden, joi, în Finlanda.

"Sunt hotărât să fac tot ce ne stă în putere pentru a elibera americanii care sunt deţinuţi ilegal în Rusia sau în altă parte", a adăugat el, precizând că anumite demersuri sunt "în curs".

În decembrie, Rusia a acceptat să facă un schimb între vedeta americană de baschet Brittney Griner, închisă, cu Viktor Bout, un traficant de arme rus aflat în detenţie în Statele Unite.

De asemenea, în aprilie 2022, s-a ajuns la un aranjament cu Rusia pentru efectuarea unui schimb între Trevor Reed, un fost puşcaş marin încarcerat pentru că ar fi atacat - fiind în stare de ebrietate - un poliţist rus, şi un pilot rus, Konstantin Iaroşenko, condamnat pentru trafic de droguri în SUA.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter