Extern

Prima doamnă a Ucrainei cere Coreei de Sud sisteme de apărare aeriană și echipamente militare neletale: "Când în casa ta e un criminal care a venit să-ți ucidă familia, doar ajutorul umanitar nu e de ajuns"

post-img
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în timpul vizitei în SUA
Sursa foto: Profimedia Images

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a cerut Coreei de Sud să furnizeze țării sale sisteme de apărare aeriană, precum și echipamente militare neletale, în timpul întâlnirii de marți cu președintele Yoon Suk Yeol la Seul, au raportat ambele țări, conform CNN.

Zelenska, care vizitează capitala sud-coreeană în calitate de trimis special al soțului său, a avut o serie de solicitări, inclusiv detectoare de mine, echipamente de deminare și vehicule de prim-ajutor, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției Coreei de Sud, Lee Do-woon.

Potrivit biroului prezidențial al Ucrainei, Zelenska i-a spus lui Yoon că țara ei are nevoie de ajutor cu tehnologiile pentru care Coreea de Sud „este renumită”, notează stiriletvr.ro.

„Am discutat cu președintele despre nevoia de sisteme de apărare aeriană pentru a opri terorismul țării agresoare”, a spus Zelenska.

„De asemenea, avem nevoie de mijloace pentru a curăța capcanele pe care Rusia le-a lăsat pe teritoriul nostru și de echipamente medicale pentru a-i salva pe cei care au fost răniți de atacatori”, a adăugat ea.

De când a izbucnit războiul în Ucraina, Coreea de Sud și-a menținut poziția de a nu furniza arme letale unei țări în război, deși Yoon a sugerat o posibilă schimbare majoră a politicii.

Cu toate acestea, în timpul unui interviu acordat Reuters în aprilie, liderul sud-coreean a spus că țara sa va lua în considerare trimiterea de ajutoare letale Ucrainei dacă ar avea loc un atac pe scară largă asupra civililor.

Țara din Asia de Est s-a confruntat anterior cu solicitări din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a-și relaxa regula de a nu exporta arme în țările aflate în conflict, astfel încât să poată ajuta la înarmarea Ucrainei.

În timpul întâlnirii de marți, prima doamnă ucraineană și-a exprimat, de asemenea, speranța că companiile sud-coreene vor lua parte la reconstrucția Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al biroului lui Yoon.

Într-un discurs la conferința de miercuri, Zelenska a spus că „numai ajutorul umanitar nu va salva” ucrainenii.

„Când e un criminal în casa ta, care a venit să-ți ucidă familia, doar ajutorul umanitar nu va salva locuitorii casei”, a spus Zelenska, referindu-se la invazia Rusiei.

De la începutul războiului, Zelenska și-a folosit poziția pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la situația din Ucraina și pentru a menține relații diplomatice cu liderii mondiali.

Chiar înainte de călătoria ei la Seul, ea s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în capitala Kiev, pentru a discuta despre reabilitarea psihologică a copiilor din țara ei.

Anul trecut, ea s-a întâlnit cu prima doamnă a SUA, Jill Biden, în privat, la Casa Albă, pentru a discuta despre sprijinul american pentru Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter