Astăzi şi mâine, în Republica Moldova este sărbătorit Paştele Blajinilor, închinat celor care nu mai sunt. La cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chişinău, considerat cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. Unii şi-au pomenit răposaţii în linişte, cu o lumare aprinsă, alţii însă au ignorat recomadările autorităţilor şi preoţilor, şi au întins mese printre morminte.
Sute de oameni au început să vină de dimineaţă la Cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chişinău, la mormintele rudelor.
`La mama soacră am venit. Că aici este înmormântată. Şi ne ducem, că mai avem prin sate, părinţi”.
„Asta ca obiceiul nostru, moldovenesc. Şi noi iaca, venim, dăm de pomană ceva.”
„-De sufletul lui tăticul meu Nicolae.
- Dumnezeu să-l ierte. Să trăim să-l pomenim. Să-i fie ţărna uşoară.”
Unii au întins farfurii cu bucate chiar pe morminte.
„Noi, acasă, le pregătim o săptămână înainte să le facem, să fie frumos la cimitir. Ca să facem şi noi la răposaţi, să fie primit şi pe partea cealaltă.” Cozonaci, ouă roşii, prosoape, veselă şi dulciuri - toate au fost date de pomană, de sufletul celor răposaţi.
„Vă rog pomană, pentru Andrei, fratele meu. Să fie pe lumea asta dumneavoastră, da pe lumea cealaltă dumnealui.”
„E o ceşculiţă, e păscuţă, iată poftim. O pască, un şerveţel de masă şi o păsculiţă. Şi asta se dă totul de sufletul la răposatul Vadim.
- Şi câte pomeni aveţi?
- Vreo 10 am făcut.”
Şi în acest an, zeci de comercianţi au improvizat pe aleea de la intrarea în cimitir tarabe cu flori, coroane şi lumânări. Ei spun că, deşi preţurile au crescut, în acest an, cu până la 20 la sută, au avut vânzări mai mari de două ori.
„Merge, destul, desigur. Dă doamne. Adică nu dă doamne. Avem cumpărători. Acum îs cei mai mulţi cumpărători.”
Astăzi şi mâine, când este celebrat Paştele Blajinilor, persoanele care merg la Cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chişinău au parte de transport gratuit.