Summitul bilateral Republica Moldova – UE este un semnal că Bruxelles-ul priveşte Chişinăul ca pe un viitor stat membru al blocului comunitar, iar în cîţiva ani, procesul de aderare s-ar putea încheia. Sunt părerile unor analişti de la Chişinău potrivit cărora prezenţa celor mai importanţi lideri europeni la acest summit reflectă angajamentul de susţinere în acest parcurs.
NICOLAE NEGRU editorialist: Un moment important în această integrare europeană. Eu nu cred că ei ar fi venit aşa, pur şi simplu, să spună că începem negocierile pe un capitol. Asta ar fi prea puţin. Republica Moldova este tratată ca membru, ca viitor membru. E vorba de anumite beneficii pe cvare le vor avea cetăţenii de la integrarea europeană." Directorul IPRE, Iulian Groza, crede că summit-ul de la Chisinau reprezintă un mesaj clar că în cel mai scurt timp, Comisia Europeană va anunţa deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
IULIAN GROZA director executiv IPRE: Moldova este privită deja ca viitor stat membru, nu doar ca un stat partener sau asociat. La nivelul UE există un consens plenar privind acceptarea Moldovei ca stat membru. Atât preşedinta Comisiei, câ şi comisara Koss au declarat cu mai multe ocazii că îşi doresc ca în mandatul actual să primească noi state membre. Cred că în 2028, Moldova îşi propune să încheie negocierile."