Colectarea selectivă a deșeurilor poate deveni obligatorie în Republica Moldova, potrivit unui proiect votat de Parlament. Primăriile trebuie să asigure infrastructura pentru sortarea pe categorii. In unele localități fac deja pași concreți, în timp ce altele se confruntă cu lipsa agenților economici dispuși să preia deșeurile reciclabile, mai ales în zonele rurale.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: La Drăgușenii Noi, raionul Hâncești, deșeurile sunt aruncate la întâmplare, fără a fi sortate. Groapa se afla chiar la marginea satului, iar în timpul verii aici izbucnesc deseori incendii, care pun în pericol sănătatea oamenilor și au un impact negativ asupra mediului. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în Republica Moldova sunt peste 1.100 de gropi de gunoi, majoritatea fiind gestionate necorespunzător. Vara trecută, groapa de gunoi a fumegat timp de aproape o săptămână. Drăgușenii Noi este parte a proiectului "Mă implic", finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare cu 6,2 milioane de lei.
CONSTANTIN CORNIŢĂ, primar, comuna Drăguşenii Noi: Este procurarea de tomberoane în toate trei localităţi. Este procurarea unui pres pentru presarea plasticului, cartonului. Acest proiect va da posibilitatea pentru sortarea deşeurilor. Va fi construit un deposit pentru sortarea deşeurilor în satul Ciuciuleni.
Implementarea e planificată până în 2027. Până atunci, însă, va fi nevoie de informare și adaptare din partea oamenilor.
Proiectele de acest tip pot fi o soluţie pentru localităţile cu buget redus. În Greblești, deși au fost distribuite tomberoane și o autospecială, deșeurile nu sunt preluate deoarece firmele specializate refuză să vină pentru cantități mici.
ALIONA CHIRCU, primar, comuna Grebleşti: Vrând la moment să mai aplicăm la un proiect, unde să lucrăm cu localnicii pentru a arăta că sticla poate să aducă venit, că metalul adduce venit, că hârtia care este aruncată afară nu este bună şi că am putea să o colectăm dar ea este foarte ieftină şi iar ne întorcem la agenţii economici care nu are rost să vină nepntru două trei tone de hârtie, deoarece sunt bănuţi pentru ei şi nu îşi recuperă măcar drumul.
Autoritățile locale nu renunță. Speră să găsească firme interesate sau să stimuleze apariția unor inițiative locale pentru colectarea și reciclarea deșeurilor. În prezent, din peste 1681 de localități din Republica Moldova, doar 313 beneficiază de servicii de salubrizare.