Politic

Bilanț după Summitului bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană

video

Oficialii prezenti la Summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană au anunțat că va fi debursată prima tranşă din Planul de Creștere pentru Republica Moldova. De asemenea, transferurile bancare în euro vor fi mai ieftine, iar toate tarifele de roaming în UE vor fi eliminate. Liderii europeni şi-au reiterat sprijinul pentru aderare dar şi pentru combaterea războiului hibrid dus de Rusia. Președintele Maia Sandu a declarat că, cităm, "nu mai vorbim despre dacă aderăm la UE, ci despre cum şi când".

Anunţul despre debursarea primei tranşe a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a precizat că, din pachetul financiar cu o valoare de 1,9 miliarde de euro, vor fi deblocate primele 270 de milioane de euro.

URSULA VON DER LEYEN președinta Comisiei Europene: Voi aţi prezentat rezultate pe reforme, iar noi livrăm ceea ce am promis, să investim, să sprijinim. Această investiţie vă vă ajuta să deveniţi mai competitivi şi va aduce beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, în octombrie, integrarea Republicii Moldova în piața unică europeană va fi finalizată, ceea ce înseamnă transferuri mai rapide, mai ieftine şi mai sigure de euro, cu mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și pentru cetățenii dvs. Şi finalmente, noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experienţa noastră, în UE, aceasta este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii şi antreprenorii.

Preşedinta Comisiei s-a referit la programul "Roaming ca acasă", care va permite cetățenilor Republicii Moldova să efectueze apeluri fără a plăti tarife de roaming atunci când călătoresc în statele membre ale UE. La rândul său, preşedintele Consiliului European, António Costa, a declarat că Republica Moldova este un partener de încredere, iar ţara este pregătită să deschidă primul pachet de negocieri.

ANTÓNIO COSTA preşedintele Consiliului European: Acum este timpul să accelerăm această muncă și să întreprindem următorii pași spre aderare. Procesul de aderare nu este un exercițiu de bifare, ci se cer eforturi susținute de reforme care să aducă rezultate tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Am căzut de acord să muncim pentru a accelera și mai mult procesul de integrare a Republicii Moldova în piața unică a UE, pentru a stimula creșterea, pentru a sprijini mediul de afaceri. Noi credem că alegerile trebuie să aparţină cetăţenilor Republicii Moldova şi nu celor care încearcă să manipuleze, să dezbine şi să submineze regulile democratice. Oficialii s-au referit şi la atacurile hibride ale Rusiei, menţionând că viitorul european al Republicii Moldova nu poate fi ostatic agresiunii rusești. Liderii UE au precizat că lucrează cu autorităţile de la Chişinău pentru a combate atacurile cibernetice şi dezinformarea.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Astăzi am discutat şi despre ţara vecină, Ucraina. Trebuie să fim uniţi în sprijinul Ucrainei. Nu doar pentru că e firesc să ajuţi un vecin aflat în suferinţă, ci şi pentru că Ucraina ţine piept unui imperiu al agresiunii care ameninţă întreaga regiune. Alegem pacea, alegem să fim de partea binelui. Astăzi, am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă. Acest lucru a fost posibil nu pentru că așa ne-a fost norocul, ci datorită voinței politice fără precedent și la Chișinău, și la Bruxelles, dar și muncii de zi cu zi a sute de oameni.

Președintele Maia Sandu a anunţat şi câteva dintre domeniile care vor beneficia de investiţiile din prima tranşă anunţată la Summit. Din aceaști bani se vor repara aproape 200 de km de drumuri regionale şi raionale, vor fi modernizate cantinele şcolilor, vor fi sprijiniţi antreprenorii şi vor fi oferite stimulente financiare tinerilor care aleg să muncească acasă, în domenii strategice. Aceasta a fost primul summit bilateral cu UE, iar la discuţii au participat si prim-ministrul Dorin Recean şi speakerul Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter