Atunci când vine vorba să facem sport, găsim diverse scuze: ba că nu avem timp, ba că suntem prea obosiți. La 20 de ani spunem că avem tot timpul înainte, iar pe la vreo 50-60 spunem că deja e prea târziu să ne apucăm de sport. Sunt, însă, și din cei care aleargă și la 70, ca să le mai ia durerile de picioare. Colegul nostru Alexandru Leahu a cunoscut un alergător amator, din Sofia, raionul Drochia, pe care anii nu-l țin locului.
ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Să practici alergarea la vârsta de 70 de ani, trebuie să ai multă voință, dar și disciplină. De acest lucru dă dovadă domnul Boris Dibrianschi, din satul Sofia, raionul Drochia, care săptămânal face câte 50 de kilometri.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Am înțeles că cineva spune că nu se poate de alergat la vârsta asta. Eu am înțeles că, alergând, mintea și inima îți spune ce să faci. Orice sport se poate de făcut care îți este pe plac și îți reușește. Sportul mi-a plăcut de mic copil. Pe urmă s-a lăsat , dar cu vreo 25-30 ani în urmă am înțeles că trebuie de făcut ceva sport, în afară de serviciu. Am încercat exerciții pe stadion vreo 20-30 minute de alergare.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Jumătate de oră de alergare, jumătate exerciții. Eu fac asta dimineața de la ora 5-6 și îmi aduce o dispoziție de-a merge la serviciu și să am o minte clară.
De ceva timp, participă și la evenimente sportive.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Am început cu cinci kilometri, și acum de un an m-am oprit la 10. Am alergat și 14-15 și visez să alerg 21, semimaraton.
Nu-i este întotdeauna ușor, dar nu abandonează cursa.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Pe la km 5-7 deja e greu, cam respirația, eu îmi zic mie că dacă inima, plămânii țin, picioarele nu au încotro și alerg.
La competiții, a reușit să urce și pe podium.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Desigur la categoria de vârstă de la 60 ani + am avut și locul I-II. La 5 km am ieșit cu 29 minute. Acum la o oră ies cu 55-51 minute. Am locul II-III și I.
Îl inspiră și cei cu experiență, dar și cei tineri.
VENIAMIN IVANOV, alergător: Este ca discipol ascultător, disciplinat, îmi place că la vârsta lui el foarte mult dorește să concureze. Oamenii la o vârstă înaintată se gândesc să facă mișcare doar pentru ei. El se gândește la rezultate mai bune, concurează, mereu când mergem la competiții: hai să vedem care sunt adversarii, ajungem la rezultate foarte frumoase.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Mă ajută, mă consultă, cel tânăr îmi zice hai mai repede, domnul Iurie peste 60 îmi spune mai lejer. Am o motivație ca să fac ceea ce-mi place și datorită domnilor care-mi sunt alături.
Alergând aproape zilnic, a uitat de durerile de picioare.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Eu am uitat de încheieturi. Cred că alergând circulația este mai bună și nu sunt dureri de articulații. Vreau să le spun la toți, care pot, dar încă nu au început, e mai greu prima săptămână-lună, pe urmă organismul automat te duce la sport.
Face și exerciții de forță, ca să pună toți mușchii la treabă.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Fac exerciții pe car ele-am făcut în școală. Simple, dar ele toată viața sunt bune pentru organism.
Practicarea sportului îl motivează să ducă un mod sănătos de viață. Are o prisacă, unde îngrijește câteva familii de albine.
Mierea, care e un antibiotic natural, îi ajută imunitatea, pentru o stare de bine.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Cel mai mult este voința și disciplina, pentru voința este ca să ieși, dar disciplina vine de la sine. Când alergi o zi, două, o săptămână, lună, organismul devine disciplinat și nu poți lăsa.
BORIS DIBRIANSCHI, locuitor, r. Drochia: Alerg cu mare dispoziție, suflet, îmi place, mă gândesc să alerg și la 90 de ani. Cu un an în urmă la maraton avea 87 de ani, eu am spus că mai am 17 ani ca să alerg și să vă ajung.
De aceea, Boris Dibrianschi aleargă cu inima, cât îl țin picioarele