Extern

Suedia expulzează cinci diplomați ruși pentru spionaj

post-img
Suedia

Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic, spunând că guvernul a luat foarte în serios amenințarea la securitate reprezentată de strângerea informațiilor secrete de către Rusia, relatează Reuters.

Ambasada Rusiei în Suedia a refuzat să comenteze această decizie.

Rusia și țările occidentale au efectuat mai multe expulzări ale diplomaților ruși de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia numește invazia o „operație militară specială”.

„Cinci persoane care sunt angajate la ambasada (Rusiei) au fost rugate să părăsească (Suedia) ca urmare a unor activități care sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, se arată într-un comunicat al Ministerului suedez de Externe.

Ministerul a refuzat să precizeze activitățile în care au fost implicați aceștia, dar a spus că serviciul de securitate suedez a raportat că Rusia s-a angajat continuu în colectarea de informații în Suedia.

„Aceasta este o amenințare la securitate pe care guvernul o ia foarte în serios”, se spune într-o declarație trimisă prin e-mail.

Serviciul de Securitate al Suediei a refuzat să comenteze acest caz, dar a spus că a avertizat că Rusia a folosit diplomați pentru a spiona Suedia.

În multe țări au crescut îngrijorările cu privire la activitățile de strângere a informațiilor secrete de către Rusia, poliția de securitate suedeză spunând că Rusia este o amenințare serioasă la adresa securității țării nordice, care vrea să adere la NATO.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter