Actualitate

Salariul minim brut din România crește de luni, 1 iulie. Câți bani vor lua în mână angajații

post-img
Lei românești

Salariul minimbrut garantat în plată din România se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut (aproximativ 14 800 lei moldovenești), creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei (aproximativ 13.200 lei moldovenești) Precizăm faptul că 300 de lei (aproximativ 1.200 lei moldovenești) nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi o sumă netă de 2.363 lei în mână (aproximativ 9.500 lei moldovenești).

Ministerul Muncii spune că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi, scrie Hotnews.ro.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter