Actualitate

Astăzi a fost ultima zi în care pretendenții la funcția de președinte s-au putut înregistra la CEC

Astăzi a fost ultima zi în care pretendenții la funcția de președinte s-au putut înregistra la CEC

Astăzi a fost ultima zi în care pretendenţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova s-au putut înregistra la Comisia Electorală Centrală. Până acum, au fost înscrise 12 grupuri de inițiativă, iar altele trei urmează să fie examinate de instituţia electorală.

ZFR

Astăzi, în ultima zi de recepţionare a actelor pentru înscrierea grupurilor de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la alegerile prezidenţiale, la CEC a venit doar Avelin Tabarcea. Membrii CEC mai trebuie să exaneze două dosare -  al fostului premier, Vasile Tarlev, şi al activistului civic Valentin Borodachi. Anterior, Tarlev a fost respins, iar acum el este înaintat de Partidul "Viitorul Moldovei".

Şi-au încercat din nou şansele la prezidenţiale Vasile Bolea şi Ludmila Corsun, care anterior au primit refuz de la CEC. Cei doi au depus cereri repetate de înregistrare, însă membrii CEC nu le-au acceptat.

Acum, cei 12 candidaţi înregistraţi sunt în proces de colectare a semnăturilor. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături din partea susținătorilor colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi din Republica Moldova. Se vor considera legale unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături. Termenul limită de depunere a listelor de subscripţie este de 20 septembrie. Tot până atunci, partidele politice și blocurile electorale se pot înregistra în calitate de participanţi la referendum.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter