Actualitate

"Faptul că referendumul trece la limită demonstrează că fiecare vot contează, iar rândurile de la secțiile de vot au avut rost", fost ministru

post-img
foto

Rezultatul strâns al referendumului pentru integrarea în UE, care a trecut cu o diferență mică, subliniază importanța fiecărui vot și va mobiliza electoratul pentru turul al doilea, afirmă fostul ministru al Muncii, Marcel Spatari.

"Faptul că referendumul trece la limită are un avantaj mare: demonstrează că fiecare vot contează, iar rândurile de la secțiile de vot au avut rost. Asta va mobiliza alegătorii și peste 2 săptămâni.

Din punct de vedere juridic, efectele se vor produce în Constituție, iar asta e cel mai important.

Despre procent, înțeleg supărarea, dar el are o valoare simbolică mai mult pentru noi decât pentru Bruxelles. Nu e ca și când mâine se adună președinții europeni să decidă dacă Moldova intră sau nu în UE. Iar Comisia Europeană deja a anunțat pachetele de sprijin tehnic și financiar", a transmis Marcel Spatari, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, într-o postare pe Facebook.

Acesta a explicat că efectele principale vor fi resimțite la nivel juridic, prin modificări constituționale, iar Bruxelles-ul este mai preocupat de respectarea standardelor europene decât de procentajul obținut la referendum.

"Dacă nu trecea referendumul ar fi fost o catastrofă. Dar așa, putem zice, ca la fotbal, că am trecut mai departe la loviturile de departajare (la penalty). Acuma trebuie să ne concentrăm pe faza următoare.

Iar în faza următoare integrarea europeană o vor face demnitarii și funcționarii din instituțiile noastre, care lucrează la alinierea legislației și negociază cu UE.

Rețineți un lucru: pe birocrații de la Bruxelles mai tare îi interesează dacă Moldova respectă standardele de mediu sau drepturile lucrătorilor decât dacă referendumul a trecut cu 51% sau 55%.

Iar noi trebuie doar să ne asigurăm că în turul 2 alegem președinta care va continua să ne reprezinte în cabinetele cu tavan înalt și va mobiliza echipele de tehnocrați care să aducă standardele europene în Moldova.

Peste 2 săptămâni ne va trece supărarea și vom face iar cozi pentru Moldova europeană", adaugă fostul ministru.

A fost o noapte albă pentru cei care îşi doresc un parcurs european pentru Republica Moldova. Peste un milion 562 de mii de cetăţeni au participat la scrutinul prezidenţial, iar pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, referendumul constituţional a trecut pragul de validare. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova acest exerciţiu este validat. Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, după numărarea a 99 la sută din procese verbale, pentru opțiunea "DA" s-au expus 50% dintre basarabeni, iar pentru "NU" – peste 49% din alegători.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter