Actualitate

Politologul Radu Carp: „Dacă ar tăia gazul ieftin regiunii transnistrene, Chișinăul ar trebui să găsească soluții pentru o populație pentru care nu este pregătită”

post-img
Radu Carp

„Un articol din The Economist scrie că, dacă Republica Moldova ar tăia gazul ieftin regiunii transnistrene, numărul de 15 000 de transnistreni care vin la Chișinău pentru a lucra ziua și se întorc seara ar fi de 5 ori mai mare. Aceștia ar fi tentați să rămână în dreapta Nistrului, din cauza faptului că acasă factura ar crește exponențial”, a declarat politologul Radu Carp la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit politologului, Republica Moldova ar trebui să găsească niște soluții pentru o populație pentru care nu este pregătită.

„Dacă, de la Chișinău se menține acest gaz ieftin pentru regiunea transnistreană, niciodată nu vor exista șanse de reintegrare. Aici e paradoxul și depinde foarte mult de felul în care se stabilește prețul la gaz  pentru regiunea transnsitreană”, a declarat politologul.

Radu Carp a menționat că această decizie este una politică.

„Dacă se dorește mai mult de a se reintegra regiunea transnsitreană, soluția se găsește imediat, dar cu costuri foarte mari. Ar însemna ca R. Moldova ar intre în UE cu o minoritate rusofonă foarte importnată, care ar fi cea mai mare minoritate de acest fel. Ar fi depășite și statele Baltice”, a spus Radu Carp.

Acesta a precizat că orice soluție ar fi adoptată în ce privește regiunea transnsitreană, ar reprezenta „răul cel mai mic”.

„Orice soluție ar însemna asumarea unui risc, dar mingea nu este la Chișinău, ci la Tiraspol, care mâine poate decide reintegrarea pașnică în vederea integrării europene”, a precizat Radu Carp.

Ediția completă a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA din 1 iulie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter