Extern

FBI colaborează cu companii americane pentru a aduna dovezi privind crimele de război comise de ruși în Ucraina

post-img
FBI colaborează cu companii americane pentru a aduna dovezi privind crimele de război comise de ruși în Ucraina

Ucraina colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși, cum ar fi informațiile de geolocalizare și de telefonie mobilă, au declarat marți oficiali, scrie TVR.ro

Autoritățile ucrainene colectează date digitale de pe câmpurile de luptă și din orașele ucrainene devastate de război de când Rusia a invadat țara în februarie anul trecut, a declarat Alex Kobzanets, un agent special al FBI care a lucrat anterior în sectorul juridic al agenției în Ucraina.

"Colectarea acestor date, analizarea lor, prelucrarea lor este ceva cu care FBI are experiență de lucru", a declarat Kobzanets la conferința RSA privind securitatea cibernetică din San Francisco.

Această activitate include examinarea informațiilor din telefoanele mobile, analize medico-legale ale mostrelor ADN, precum și analiza părților cadavrelor prelevate de pe câmpurile de luptă, a spus el.

"Următorul pas este să lucrăm cu furnizorii de servicii naționale din SUA și să transferăm aceste date,  să obținem informații despre abonați, să obținem informații de geolocalizare, acolo unde este posibil", a adăugat Kobzanets.

Activitatea reflectă aprofundarea colaborării dintre SUA și Ucraina pe frontul cibernetic, unde Rusia a fost un adversar comun pentru ambele națiuni.

Guvernul rus nu a răspuns la o solicitare pentru comentarii.

Agentul a adăugat că, în ultimul an și jumătate, FBI-ul american a lucrat pentru a ajuta Ucraina să identifice, de asemenea, colaboratorii și spionii ruși care operează în Ucraina și forțele rusești care acționau în afara Kievului în timp ce avea loc invazia.

Companiile și oficialii americani din domeniul securității au fost un partener important al Ucrainei în eforturile sale de a respinge atacurile cibernetice rusești, cu care se luptă cel puțin din 2015.

Illia Vitiuk, șefa Departamentului de Securitate Informatică Cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, a declarat că, deși numărul atacurilor rusești împotriva Ucrainei a crescut în ultimii ani, în ultimele luni acestea au devenit mai specifice.

"Este foarte greu de dovedit într-un caz penal, cine este responsabil", a spus Vitiuk. "Este foarte important pentru noi să obținem cât mai multe informații despre infractorii cibernetici ruși... pentru că noi colectăm toate aceste informații și le punem în cazurile noastre penale".

"Credem că acest caz despre crime de război în spațiul virtual este ceva nou", a adăugat el. "Aici am văzut primul război cibernetic la scară largă".

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter