Justiție

„Va fi un dezmăț al criminalității”. Octavian Iachimovschi, despre riscurile formării PACCO

post-img
Șeful adjunct al Procuraturii Anticoruptie, Octavian Iachimovschi
Sursa foto: mold-street.md

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a prevenit promotorii proiectului privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) că dizolvarea celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS – va lăsa Republica Moldova fără procurori, „într-un haos”, în an electoral, iar dosarele de rezonanță vor fi puse pe poliță.

„Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, votați cât mai repede această lege în a doua lectură (...) Va fi un dezmăț al criminalității din simplu motiv că nu va avea cine să examineze infracțiunile. Dacă considerați că poliția se va descurca fără procurori, vă dezamăgesc. Nu lucrează nicio justiție din Europa doar pe sisteme polițienești”, a spus Iachimovschi în timpul discuțiilor despre proiectul de lege cu privire la Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, organizate la Parlament pe 19 februarie.

Justiția funcționează doar atunci când este supravegheată de procurori. Iar procurori nu veți avea în următorul an în noua structură.

Proiectul de comasare a celor două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), și crearea unei singure procuraturi – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. Opoziția parlamentară a votat împotriva acestui proiect.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați PAS în urma deciziei Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025. Propunerea vine ca răspuns la creșterea amenințărilor de corupție electorală adesea facilitate de rețele criminale organizate. Autorii subliniază că o procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA), ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene.

Conform proiectului aprobat, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii.

Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.

Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.

Citește și:

PACCO înaintează și dezbină, UE crește finanțarea pentru R. Moldova

author-img_1

Ilie Gulca

Editor