Social

Documentele refugiaţilor sau ale solicitanţilor de azil în Republica Moldova vor fi procesate mai rapid, într-un birou modern

post-img
Birou Azil

Documentele refugiaţilor sau ale solicitanţilor de azil în Republica Moldova vor fi procesate mai repede şi în condiţii mai bune. Astăzi a fost inaugurat un nou birou al Ghișeului de documentare a beneficiarilor de protecție temporară din cadrul Inspectoratul General pentru Migrație și Azil. Investiţia, în valoare de aproximativ un milion de euro, s-a făcut cu sprijinul Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi.

În noul spaţiu vor fi procesate actele străinilor care cer acordarea protecției temporare, protecţiei umanitare, statutului de refugiat sau apatrid.

ANA REVENCO ministrul Afacerilor Interne: Vorbim nu doar de reparaţia sediului şi condiţii potrivite de muncă, vorbim şi de dotările corespunzătoare. Procedura este gândită asfel încât toate serviciile sunt sub acelaşi acoperiş. Deci nu va mai fi nevoit refugiatul să plece în alte locaţii sau adrese. Intra aici depune toate actele necesare şi tot de aici iese cu acest buletin”.

Peste 40 de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil vor lucra în acest spaţiu nou şi modern. Procedurile au fost simplificate datorită tehnologiei informatice aflate la dispoziţia lor.  

SNC OLGA PUŞCĂNEANU, ofiţer principal: „Verificăm dacă datele sunt complete, merge fotografierea, amprentele digitale. Se eliberează un formular şi verificăm cu persoana dacă totul este corect şi se eliberează documentul acesta temporar a persoanei”.

DIONIS BOTNARU, şef, Direcţia dactiloscopică, MAI: „După ce persoana se documentează cu actul de protecţie socială se apropie la aceiaşi masă, cu ajutorul live-scanerilor se i-au amprentele. Se i-au zece degete şi palmele după care se mege cu fiecare deget în parte, rotativ. După care informaţia se păstrează şi se transmite la registrul de stat dactiloscopic”.

Obţinerea protecţiei temporare va fi importantă pentru refugiaţii din Ucraina, în special după ce va fi ridicată starea de urgenţă din Republica Moldova.

IULIAN POPOV, șeful Direcției Azil și Integrare al BMA: „Ei se pot afla pe durata stării de urgenţă. O dată ce strarea de urgenţă va fi ridicată, această condiţie dispare. Respectiv, protecţia temporară va permite acestor categorii de persoane care vor dori în continuare să rămână pe teritoriul Moldovei să-şi legalizeze şederea”.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Este o datorie morală a statului nostru să ne asigurăm că aceste persoane, potenţiali solicitanţi de protecţie temporară, beneficiază de o deservire exemplară, respectuasă şi rapidă din partea tuturor instituţiilor inclusive din partea Inspectoratului General pentru Migraţie”.

Prezent la inaugurare, Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, a declarat că e nevoie de mai mult sprijin internațional pentru refugiați dar şi pentru și comunitățile gazdă.

FILIPPO GRANDI, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați: „Moldova face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte găzduirea oamenilor care fug de ororile acestui război violent şi crud. Şi eu sper că lumea va vedea ce face Republica Moldova şi va sprijini acest efort”.

De la începutul războiului rus în Ucraina, peste 750 de mii de refugiaţi au intrat în Republica Moldova şi circa 102 mii de persoane au rămas pe teritoriul ţării, cerând protecție temporară.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter