Social

„Teroarea de stat” : Expoziție despre deportările staliniste, deschisă la Chișinău

„Teroarea de stat” : Expoziție despre deportările staliniste, deschisă la Chișinău

Astăzi s-a deschis la Chisinau expoziţia cu titlul "Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași". Este un omagiu adus zecilor de mii de basarabeni deportaţi în Siberia. Două vagoane, amplasate în piata marii adunari nationale, găzduiesc documente, fotografii şi prezentări grafice, despre teroarea deportărilor din Basarabia de acum 76 de ani.

În primul vagon sunt prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează teroarea regimului sovietic. În cel de-al doilea, vizitatorii pot urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia.


Margareta Stînu Cemârtan a fost deportată, împreună cu familia, în 1949, pe când era doar un copil. Chiar şi după 76 de ani, femeia nu poate uita ororile acelor zile când a fost trimisă fortat cu trenul în Siberia.


MARGARETA SPÂNU-CEMÂRTAN fostă deportată :Era o gaură, în loc de WC, în ungherul vagonului, erau gratii la ferestruice, erau poliţe, al doilea etaj, ca să încapă cât mai multă lume. La capătul vagonului era un soldat cu arma. Aici nu-i. Paie, balegă, desigur că nu era atât de curat. În fiecare vagon murea câte unul. Vedeam pe ferestruică cum soldaţii îi luat de picioare şi mâini şi îi aruncau în hindichi, alăruti de calea ferată.


Vizitatorii pot afla mai multe despre istoria basarabenilor acelor timpuri.


Sunt astăzi aici pentru că sunt nepotul unei supravieţuitoare a deportărilor. Bunia mea a fost deportată când avea 7 ani iar eu am crescut cunoscând şi aflând istorii din cărţile dumneaei. Este o expoziţie foarte important, dar asta nu înseamnă că e o expoziţie c ear putea oferi info necesară şi complete. Trebuie să discutăm mai mult şi mai frecvent despre această pagină neagră din istoria poporului nostru.


Despre deportări am avut un film la şcoală, Siberia din Oase, şi acolo am aflat mai multe despre deportări, istoria unor oameni care au fost deportaţi, care au fugit. A fost interesant. Am aflat mai multe despre istoria Moldovei şi am înţeles cu ce trăiau oamenii înainte şi prin ce au trecut.


IGOR GROSU preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Citeam statistica. 11 mii de copii, 11 mii de femei, 9 mii de bărbaţi. Într-o noapte pur şi simplu seceraţi, duşi, fără vină, erau gospodari şi credeau în Dumnezeu. Cei care nu-şi cunosc istoria riscă să o repete. Noi nu ne dorim să repetăm această istorie.


IGOR CAŞU director, Agenția Națională a Arhivelor: Această expoziţie cuprinde toată perioada sovietică până în 1989. Am adus info noi ale represiunii. Am reuşit cu eforturi comune să transferăm la Agenţia Arhivelor să transferăm 30 mii dosare. Am diversificat tematica. Avem postere cu femei, copii, ţărani, învăţători preoţi. Avem un poster cu executori. Cele două vagoane, expuse pentru al treilea an consecutiv, vor putea fi vizitate zilnic, de la ora 9 la 21, până pe 27 iulie. Intrarea este liberă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter