Peste 162 de mii de persoane din Republica Moldova, adică aproximativ 7% din populaţie, trăiesc cu o formă de dizabilitate. Pe lângă deficiențele fizice, mentale sau senzoriale, acestea se confruntă și cu multe bariere în calea integrării sociale. Persoanele cu necesităţi speciale se angajează mai greu, iar progresul de încadrare în câmpul muncii este destul de lent.
Cristina este una dintre beneficiarele unei asociaţii nonguvernamentale, care a reuşit să se angajeze la un magazin online în calitate de operator.
CRISTINA: Eu la moment lucrez în domeniul vânzărilor, dar îmi place muzica, îmi plac limbile străine, îmi place radioul. Eu nu prea am avut impedimente, adică cel puţin direct nimeni nu spunea nimic. Eu cred că unii angajatori evitau să ne angajeze din cauză că se gândeau dacă o să facă faţă sau n-o să facă faţă. Eu nu cred că ei au avut ceva anume cu dizabilitatea mea, cât cu ideea dacă o sa pot face faţă lucrului sau nu.
Şi Olimp este unul dintre beneficiarii, care lucrează în acelaşi loc de şase ani . Pasionat de călătorii, el a reuşit să obţină permisul de conducere şi să fie independent din punct de vedere al deplasărilor.
OLIMP ILIEVICI: Mie mi-a fost destul de greu să-mi găsesc un loc de muncă pentru că am nouă clase, fără nicio experienţă de muncă şi mi-a fost destul de greu. În plus, când îmi căutam gazdă, tot aşa, foarte greu am găsit pentru că mulţi proprietari, când auzeau că sunt persoană cu dizabilităţi, într-un scaun rulant, mă refuzau. Viaţa noastră este mai cu probleme, este un pic mai diferită ca a celorlalţi. În primul rând ar fi bine să avem un oraş accesibil. Asta este cel mai important.
Asociaţia "Motivaţie" este una dintre organizaţiile din Republica Moldova care luptă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu nevoi speciale. Reprezentanţii asociaţiei spun că autoritățile fac pași timizi în direcția incluziunii persoanelor cu dizabilități, mai ales dacă vorbim de accesul în instituțiile publice.
VICTORIA BOŢAN, specialist relaţii publice, Asociaţia "Motivaţie": Primele programe pe care noi le-am avut ca asociaţie au fost viaţa independentă, orientare vocaţională, programul de sport adaptat, diferite cursuri am avut prin care noi am ajutat tinerii cumva să-şi dezvolte în primul rând aceste abilităţi de viaţă independentă.
ECATERINA ZUBCOV, specialist în angajare asistată, Asociaţia "Motivaţie": Până la a recomanda beneficiarul spre angajare şi a identifica acel loc de muncă, noi muncim cu el. Încercăm să dezvoltăm nişte competenţe de comunicare, de a-şi creea un CV. Este informat despre cadrul legal, drepturile şi, de asemenea, de a responsabiliza beneficiarul.
Deseori, percepția greșită a dizabilității constituie o barieră mai mare în calea incluziunii în câmpul muncii decât dizabilitatea în sine.
VICTORIA BOŢAN, specialist relaţii publice, Asociaţia "Motivaţie": Atunci când societatea vede o persoană cu dizabilităţi, ar fi bine să privească persoana în primul rând din perspectiva abilităţilor pe care le are, din perspectiva cunoştinţelor. Şi acesta este mesajul cu care noi venim la angajatori. Să se pună accent pe ceea ce poate persoana pentru că nu întotdeauna starea de sănătate sau anumite provocări legate de dizabilitate nu înseamnă incapacitatea omului de a munci.
În Republica Moldova, rata de angajare a persoanelor cu diferite dizabilităţi este una destul de limitată, de doar 15,9%.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Dumitru Lupu şi Vadim Verbnîi