Actualitate

Republica Moldova trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică

post-img
Ora de iarnă

Republica Moldova trece la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, acele ceasornicelor vor fi date cu o oră înapoi, astfel încât ora 04.00 va deveni ora 03.00, transmite MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat astăzi că schimbarea orei are mai multe beneficii.

„Vorbim despre reducerea consumului de energie: ajustarea orei poate duce la economii de energie electrică, fiind redusă necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață. Un alt avantaj este productivitate mai mare: având mai multă lumină dimineața oamenii se simt mai energici, mai productivi, iar acest lucru poate îmbunătăți eficiența atât la locul de muncă, cât și în activitățile zilnice. Securitatea sporită: mai multă lumină naturală în primele ore ale zilei poate îmbunătăți siguranța rutieră și siguranța pietonilor, reducând riscurile de accidente. Sincronizarea cu alte țări: adoptarea orei de vară poate facilita comunicarea și comerțul internațional prin asigurarea unei mai bune sincronizări a programelor între țările care utilizează aceeași practică”, a punctat Daniel Vodă, după ședința Executivului.

În Republica Moldova schimbarea orei are loc de două ori pe an, în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar in ultima duminică din octombrie se revine la ora de iarnă. 

Mai mulți specialiști în medicină și psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate și de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice. Potrivit acestora, în cele câteva zile ce vor determina tranziția de la ora de vară la cea de iarnă, sunt recomandate mai multă odihnă și alimentație adecvată. Bolnavii cronici trebuie să fie cât mai atenți cu tratamentele permanente pe care le urmează și să se străduiască să nu facă întreruperi.

Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial. 

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări cu respectarea diferenței de fus orar.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter