Actualitate

Norme pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor boli transmisibile la animale, aprobate de Guvern

post-img
ședința Guvernului

Guvernul a aprobat norme noi pentru prevenirea și controlul encefalopatiei spongiforme transmisibile (EST), cunoscută și sub numele „boala vacii nebune”, fiind o maladie transmisibilă la animale.

 „Este o măsură importantă pentru a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor, precum și pentru a permite Republicii Moldova să exporte animale și produse de origine animală în Uniunea Europeană”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Documentul prevede introducerea unui sistem de supraveghere și control la animale, fapt ce va ajuta autoritățile să depisteze rapid orice caz de boală și să acționeze pentru a proteja atât animalele, cât și sănătatea publică.

Documentul mai prevede și faptul că, dacă apar cazuri suspecte de boală, autoritățile competente vor lua măsuri imediate, cum ar fi testarea animalelor și impunerea unor restricții în sensul mișcării acestora, pentru a preveni răspândirea bolii. În cazul în care prezența bolii este confirmată, animalele afectate vor fi sacrificate pentru a exclude contaminarea.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter