Un grup de primari își exprimă susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova și îndeamnă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să se pronunțe la referendumul constituțional din 20 octombrie cu un ferm „Da!”. Potrivit edililor, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în dezvoltarea localităților are o importanță semnificativă.
„Primarii Republicii Moldova susțin mersul înainte al țării doar în contextul european. Primarii Republicii Moldova susțin cu desăvârșire referendumul din 20 octombrie. Primarii Republicii Moldova spun „Da!” acestui referendum întru binele comunităților pe care le reprezintă, întru revalorificarea infrastructurii localităților pe care le reprezintă, a învățământului, medicinei și a tuturor aspectelor comunitare, pentru că acest lucru poate fi făcut doar într-un mers sigur înainte într-un context european comunitar”, a declarat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, într-o conferință de presă la IPN.
Edilul a vorbit despre avantajele integrării comunităților, dar și a întregii țări în spațiul Uniunii Europene. Potrivit lui, municipiul Edineț a beneficiat în ultimii ani de proiecte europene în valoare de peste 10 milioane de euro, iar alte proiecte, în valoare de 15 milioane de euro, sunt în proces de implementare. În opinia sa, spațiul european este unica direcție spre care țara trebuie să se îndrepte. „Noi suntem veniți la dumneavoastră să spunem un „da!” referendumului care va avea loc și să aducem la cunoștința fiecăruia, că doar spunând un „da!” mersului înainte pe drumul european vom putea avea sorți de izbândă. Republica Moldova trebuie să fie încadrată într-un spațiu civilizațional de cultură și apartenență nemijlocit acolo unde ne este locul, pentru că noi prin esență rămânem a fi latini. Și apartenența noastră latină nu ține decât de spațiul european”, a mai spus Constantin Cojocaru, președinte al Rețelei Orașelor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie, susține că Ungheniul este un oraș pro-european, în devenire pro european. Potrivit lui, în ultimii patru ani, din fonduri europene, în municipiu au fost alocate peste 310 milioane de lei, iar în acest an Primăria a depus 26 de proiecte în valoare 213 milioane de lei. „Vreau și eu să invit toți cetățenii să ne pătrundem de responsabilitate și să conștientizăm că drumul nostru este cel de integrare europeană și de a ne pronunța cu un puternic „Da!” în data de 20 octombrie la referendum”, a spus Vitalie Vrabie.
„Este foarte important ca în aceste timpuri pline de intemperii, atât acasă, cât și în întreaga lume, anume noi, primarii, cei care suntem oamenii cu cea mai mare încredere în localitățile noastre, să venim, să sensibilizăm opinia publică cu privire la provocările cu care ne confruntăm în prezent, dar și să încurajăm cetățenii noștri că nu există un mediu mai sigur, mai liniștit și mai prietenos pentru noi, decât cel european. Astăzi, după atâția ani de așteptări, nu mai avem dreptul să greșim și să ratăm această șansă istorică pentru acest colțișor de rai”, a declarat primara comunei Cruzești din municipiul Chișinău, Violeta Crudu, președintă a Rețelei Femeilor din cadrul CALM.
„Majoritatea dintre noi a fost și a văzut cum stau lucrurile în Uniunea Europeană și aceasta ar putea să fie și în Republica Moldova. ar putea să fie într-un ritm destul de rapid în cazul în care ne vom mobiliza și vom participa masiv în cadrul acelui exercițiu electoral din data de 20 octombrie. Vom spune un „Da!” răspicat, pentru că acesta este viitorul și direcția în care trebuie să merge. Oportunități sunt pentru toți – și pentru autoritățile locale, și pentru cetățeni, și pentru afaceri etc.”, a menționat primarul comunei Sireți din raionul Strășeni, Leonid Boaghe.