Social

În Republica Moldova, piața cafelei se dublează la fiecare patru ani

În Republica Moldova, piața cafelei se dublează la fiecare patru ani

Piața cafelei din Republica Moldova se dublează la fiecare patru ani. De aceea experţii economici cred că, în curând, consumul de cafea îl va depăşi pe cel de ceai. Veaceslav Ioniță, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", prognozează că, anul acesta, basarabenii vor consuma, în medie, aproximativ 180 de cești cu băutura fierbinte şi aromată. Asta ar însemna aproape un kilogram de cafea pentru fiecare locuitor al ţării. Totuși, acest consum rămâne sub media globală, care este de 1,3 kilograme pe an de persoană.

BFCO

O ceaşcă aburindă cu cafea a devenit nelipsită din rutina de peste zi a multor locuitori ai Republicii Moldova. Ei spun că adoră gustul unic și efectul revigorant al cafelei.


„Maxim pot să servesc două cafele pe zi. Eu servesc cafeaua mai mult pentru gust, nu cum spun alţii pentru ca să se trezească. Este un ritual care face din obiceiul meu zilnic şi cakre îmi aduce plăcere. Mai înainte, nu concumam aşa de mult. Acum două trei cafele pe zi. Îmi place gustul cafelei, poate şi energia pe care o oferă, nu ştiu , dar îmi place cafeaua. Trei ani în urmă, înainte să nasc, nu obișnuiam să beau cafea. După ce am născut, începeam să ies la plimbare și, cum să mă plimb fără nimic, îmi luam câte o cafea. Cu timpul, am început să îmi doresc mai mult, inițial consumam una, iar acum pot să beau și două, trei”.


Pe piața din Republica Moldova există mai mult de 10 tipuri de băuturi pe bază de cafea, cele mai populare fiind cele clasice, precum americano și cappuccino. Comercianții spun că băuturile pe bază de cafea sunt mult mai solicitate decât ceaiul, trend care e confirmat și de specialiștii economici.

BFCO


„Aș spune că 80% dintre oameni consumă cafea și 20% ceai. Cel mai consumate sunt cappuccino și latte. Avem cu gheaţă şi avem deja şi lemonade care include cafea cum ar fi babul. De exemplu pe zi pot să vând 50 de cafele şi 10 ceaiuri”.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În 2025, noi avem o scădere continue a consumului de ceai, ajungem la 220 de ceşti, vorbesc doar de ceaiul, nu cel de plante, iar cafea 180 de ceşti. Deci, dacă nui în 2026, atunci în 2027 Republica Moldova dintr-o ţară consumatoare de ceai, se transformă într-o ţară consumatoare de cafea”.



În 2024, importurile de cafea în Republica Moldova au ajuns la 2.130 de tone, iar pentru 2025 se prognozează o creștere la 2.400 de tone. Ţările din lume cu cel mai mare consum anual de cafea sunt Olanda, Finlanda și Suedia, cu aproape opt kilograme de fiecare locuitor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter