Actualitate

Regiunea transnistreană, cinci ore pe zi fără lumină

Regiunea transnistreană, cinci ore pe zi fără lumină

Aşa-numitele autorităţi din stânga Nistrului extind întreruperile temporare de curent. Dacă, astăzi, oamenii din regiune au rămas fără lumină timp de trei ore, atunci, mâine, deconectările vor fi de cinci ore. Între timp, locuitorii improvizează diverse metode pentru a se încălzi, iar numărul intoxicațiilor cu monoxid de carbon este în creştere.

BFCO

Rămaşi fără gaz, din 1 ianuarie, oamenii din stânga Nistrului caută diverse metode pentru a se putea încălzi. Pe fundalul acestei crize, a crescut numărul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, anunţă aşa-numitul minister al Sănătăţii din regiune.


În ultimele 24 de ore, o adolescentă de 16 ani, din oraşul Tighina, a ajuns la spital. Din fericire, starea ei este acum stabilă. Raportul autoproclamatelor autorităţi mai arată că, de la începutul anului, 17 oameni s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de echipamentele pe gaz sau sobe, iar trei dintre ei nu au reuşit să surpavieţuiască.


SITUAŢIA DIN STÂNGA NISTRULUI, DE LA 1 IANUARIE INTOXICAŢII CU MONOXID DE CARBON 17 INCENDII PROVOCATE DE SOBE, APARATE ELECTRICE 23

BFCO


Din cauza situaţiei dificile create de această criză energetică, mai mulţi locuitori de pe malul drept le oferă ajutor umanitar celor din stânga Nistrului.


Între timp, continuă deconectările temporare de electricitate. Pe 13 ianuarie, întreruperile vor avea loc o dată pe zi, cu o durată de cinci ore.


GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA: „Factorii de la Tiraspol recurg în continuare la deconectări în evantai ca urmare a deficitului acut de energie electrică, în condițiile în care MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și hidrocentrala de la Dubăsari, nu au capacitatea de producție suficientă. Deconectările vizează și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Guvernul a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați de lipsa de curent, iar discuțiile privind potențialele ajutoare continuă."


Ministerul Energiei de la Chişinău a mai anunţat că, mâine, consumul de energie electrică pe malul drept ar putea crește cu 18% în comparație cu ziua precedentă. Chiar și așa, Energocom a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate. Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a închis robinetul. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter