Extern

Moscova, frustrată că nu participă la Summitul CPE de la Chișinău. „Fără Rusia, nu poate exista un dialog deplin”

post-img
Summit

Kremlinul a declarat miercuri că, fără Rusia, nu poate exista un dialog deplin privind procesele politice în Europa, cum ar fi cel pe care intenţionează să îl promoveze Comunitatea Politică Europeană (CPE), care va organiza joi, în Republica Moldova, un summit cu aproape 50 de lideri europeni, relatează EFE și Agerpres.

„Vom urmări cu siguranţă noutăţile care vin de la Chişinău, vom urmări retorica care va domina acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă zilnic, scrie Hotnews.ro.

În opinia Rusiei, „se poate desigur vorbi despre un fel de procese europene într-o Europă divizată, când nu există dialog între multe ţări şi Rusia, dar acesta este un proces politic minor în Europa şi nu poate fi complet”, a adăugat el.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni joi, în Republica Moldova, cu omologii lor din alte aproximativ 20 de ţări de pe continentul european, în cadrul celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, inclusiv cu liderii unor ţări pe care Rusia le considera parteneri apropiaţi, precum Serbia, Ungaria, Armenia, Azerbaidjan.

Acesta este un format informal conceput de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a permite statelor candidate la UE şi restului continentului - cu excepţia Rusiei şi Belarus - să discute o serie de probleme, de la securitate la conexiuni energetice.

Mesajul pe care liderii europeni îl vor transmite joi lumii este unul de susţinere totală a Republicii Moldova, o fostă republică sovietică care în ultimii ani a adoptat o politică clar pro-europeană, spre deosebire de politica pro-rusă a guvernului precedent, şi care suferă direct consecinţele războiului declanşat de Rusia în Ucraina vecină, notează EFE.

Este așteptat de asemenea ca în cadrul reuniunii să aibă loc o nouă tentativă de mediere a conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia, după ce încercările anterioare au eșuat. Această nouă rundă de discuții va avea însă loc după ce premierul armean Nikol Pașinian a declarat săptămâna trecută că țara sa este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, dacă Baku va garanta securitatea populației predominant armene de aici.

Nu este exclusă nici prezenţa fizică sau participarea prin videoconferinţă a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în jurul căruia multe dintre ţările participante la summit au creat un front comun împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, conform agenţiei de presă citate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter