Extern

Klaus Iohannis: Am decis să constituim în România un hub regional de antrenament pentru avioane F-16 pentru a întări apărarea aeriană a NATO

post-img
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul summitului NATO de la Vilnius, că aliații trebuie să întărească apărarea aeriană și, prin urmare, s-a luat decizia constituirii în România a unui hub regional de antrenament pentru piloții de avioane F-16, români, aliați și ucraineni, scrie Caleaeuropeană.ro

ZFR

“Am abordat noi posibilităţi de cooperare în cadrul NATO şi în relaţie cu partenerii Alianţei, pentru a facilita dezvoltarea de capabilităţi şi a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. Trebuie să ne întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali, un hub regional de antrenament pentru piloţii români de F-16, dar acest hub va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi şi cei ucraineni. Este un rol important pe care România şi l-a asumat”, a spus şeful statului, în cadrul unor declarații de presă la finalul summitului NATO.

El a precizat că a anunţat la summit şi crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forţelor speciale, care este deschis aliaţilor şi partenerilor. 

România a semnat marți, în marja summitului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).

Marți, la sosirea la summitul de la Vilnius, președintele Klaus Iohannis a declarat că proiectul înființării unei baze de antrenament F-16 în România este un proiect foarte bun pentru țara noastră și pentru aliații și partenerii din regiune.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter