Actualitate

„Polobocul de Aur”: Cele mai bune vinuri de casă, premiate

„Polobocul de Aur”: Cele mai bune vinuri de casă, premiate

Ziua Naţională a Vinului a culminat, ca de fiecare dată, cu premii pentru cei mai buni producători de vin artizanal. Nouă gospodari au plecat acasă cu câte un Poloboc de aur. Potrivit juriului, vinurile câştigătoare pot face concurenţă chiar şi celor mai sofisticate licori.

Polobocul de Aur la nominalizarea "vinuri licoroase", categoria cel mai bun vin alb, domnului Temofei Pogor, satul Văsieini, raionul Ialoveni.


„Îl felicităm pentru că aproape anul este învingător la această categorie”.


Pentru Temofei Pogor, acesta este al şaselea "Poloboc de aur". Bărbatul produce vin de casă de mai bine de 40 de ani şi recunoaşte, fără falsă modestie, că formula perfectă a vinului său îi este imprimată în ADN.


TEMOFEI POGOR câştigătorul concursului "Polobocul de Aur": „Secretul este de la producție, de la poamă care trebuie să fie calitativă. Facem un vin calitativ care e întrebat pe piaţa noastră a Moldovei, şi pe piaţa externă. E un produs natural, e tradiţia moldovanului că dacă omul fără vie e ca pasărea-n pustie”.


Are motiv de a ciocni un pahar de vin şi Dumitru Vulpe. Vinificatorul a mai câştigat un "Poloboc de aur" cu un vin roşu cabernet sauvignon din recolta anului 2019. Acum, a cucerit juriul cu un vin alb.


DUMITRU VULPE câştigătorul concursului "Polobocul de Aur": „Secretul cred că e in cunoștințele acumulate. Simt o mare satisfacție, primesc o plăcere enormă fiindcă este un produs ca un copil. Îl iei de la strugure şi îl aduci la maturitate. Când vezi roadele de o calitate bună, atunci te bucuri foarte mult”.


În cele două decenii, de când se desfășoară concursul "Polobocul de Aur", au fost depuse peste 9 500 de probe de vin de casă. Licoarea este apreciată de către degustători profesioniști, iar cei mai buni producători de vin artizanal sunt premiaţi.


SERGIU HAREA președinte, Camera de Comerţ şi Industrie: „Am avut mai multe probe. 457 de probe care au fost depuse de la 20 de centre raionale, din care au fost selectate 127, la nivel naţional. Ulterior, o comisie de experţi a selectat 9 cei mai buni producători. Tendinţa este una pozitivă”.


ELIZAVETA BREAHNĂ directoare, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Noi selectăm din satele Republica Moldova oamenii şi îi învățăm să producă corect un vin, chiar şi în condiţii de casă. Or, suntem o ţară în care fiecare moldovean are beciul său şi neapărat trebuie să aibă un pahar de vin bun în beci. De aici, e prima etapă de la care se nasc acești mici producători”.


VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii: „Este primul pas pentru a trece într-o altă etapă când tu produci vin ca un producător mic şi devii unul comercial. Noi avem 62 de mici producători vitivinicoli care au producere de 5-10 mii de sticle. Acesta este primul pas când se prinde gustul producerii în scopuri comerciale”.


Concursul "Polobocul de Aur" se desfăşoară din anul 2002, în cadrul Zilelei Naţionale a Vinului. Premiul mare este un butoi de 100 de litri.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter