Tot mai multe cazuri de rujeolă şi tusă convulsivă se înregistrează în Republica Moldova. Autoritățile trag un semnal de alarmă şi spun că unica soluţie pentru prevenirea acestor boli este vaccinarea. Însă, după pandemia de COVID-19 părinţii au devenit mai reticenţi la imunizare, iar efectele se văd. Pentru a prelua bunele practici ale altor ţări, la Chişinău s-a organizat o conferinţă privind realizările, provocările şi perspectivele în vaccinologie.
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică informează că, numai de la începutul anului, s-au înregistrat peste 80 de cazuri de rujeolă. Autorităţile reamintesc că tratament specific pentru această boală nu există, iar complicațiile nu pot fi prevenite, aşa că vaccinarea rămâne unica soluţie.
NICOLAE FURTUNĂ, şef direcţie, ANSP: Nu am vaccinat contra rujeolei, avem rujeolă, nu am vaccinat împotriva tusei convulsive, avem tusă convulsivă, nu am vaccinat contra oreionului, avem cazuri de oreion. Avem cazuri noi şi săptămâna curentă şi o să mai avem. Dacă pe o parte am închis focarul din raionul Cimişlia, acum se conturează cazuri în municipiul Chişinău, raionul Făleşti, rujeola nimereşte exact acolo unde există populaţie neprotejată.
La fel de îngrijorătoare este şi situaţia îmbolnăvirilor cu tuse convulsivă. Daca în 2023 au fost doar şase cazuri, anul trecut s-au înregistrat peste o mie. Rata de acoperire vaccinală în Republica Moldova oscilează între 85 şi 87%, iar pentru o protecţie colectivă eficientă este nevoie ca 95% din copii să fie vaccinaţi.
OLGA CÎRSTEA, medic pediatru: Vaccinarea este una din cele mai sigure metode de ai proteja. În timpul pandemiei a fost mai jos fiindcă era limitat accesul în instituţiile medicale însă eu aş recomanda acum părinților care au rămas în urmă cu imunizarea copiilor să recupereze cât mai repede. Ştiinţific este demonstrat că sistemul imun nu este supraîncărcat de acest număr de vaccinări, toate care se administrează la acest termen sunt compatibile, ca răspunsul imun să fie cel mai puternic şi să îl protejeze îndelungat.
ANGELA CAPCELEA, specialist în sănătate, UNICEF Moldova : Rigorile faţă de vaccin sunt cu mult mai mare ca faţă de medicament, practic sunt evidenţe care arată că vaccinurile au un nivel de securitate de 60 de ori mai mare, decât medicamentele. UNICEF procură vaccinuri în peste 100 de ţări şi acoperă necesitatea mai mult de 50% de copii sub 5 ani. La nivel global. Din 2016 Republica Moldova procură vaccinurile prin UNICEF, Copenhaga.
Pentru a împărtăşi din experienţa altor ţări, la Conferinţa naţională care a reunit autorităţi şi medicii a participat şi șeful Centrului colaborativ OMS pentru siguranța vaccinurilor. Federico Martinon-Torres, care este şi medic pediatru şi cercetător, menţionază că în Spania rata de imunizare este de 99%, această procedură medicală nefiind obligatorie.
FEDERICO MARTINON-TORRES, șef, Centrul colaborativ OMS pentru siguranța vaccinurilor, Santiago de Compostela: Pentru că ei ştiu că acesta este cel mai eficient mod de a-şi proteja copiii, pentru a promova sănătatea acestora, pentru a avea grijă de ceea ce ei preţuiesc cel mai mult. Înţeleg că unii pot fi ezitanţi, iar acest lucru se întâmplă nu pentru că ei sunt împotriva vaccinării, însă doar pentru că au dubii, frici. Realitatea, însă, este că ei greşesc. Ei au nevoie de surse de informare credibile.
Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă o rată națională de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Vaccinare 2023-2027. Vaccinarea salvează milioane de vieți la nivel global. Cel puțin 350 de decese și 42 de mii de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare sunt evitate anual în Republica Moldova datorită imunizării.