Sănătate

Ce provoacă afecțiunile gastrointestinale și cum le evităm?

post-img
captură foto

Infecțiile gastrointestinale sunt tot mai frecvente în sezonul cald, când alimentele se alterează ușor, iar igiena devine și mai importantă. De la bacterii și virusuri, până la simptome precum febră, dureri abdominale sau grețuri, aceste afecțiuni pot afecta grav sănătatea dacă nu sunt tratate la timp, atenționează medicii.

Angela Peltec, medic gastroenterolog, spune că infecțiile gastrointestinale sunt frecvente din cauza alimentelor și a apei contaminate, cauzate de bacterii, viruși sau paraziți și se manifestă prin diaree, greață, vărsături și crampe abdominale.

Potrivit ei, prevenția implică evitarea apei și a alimentelor neigienice, spălarea frecventă a mâinilor și respectarea igienei personale. 

O igiena alimentara riguroasă este esențială. Alimentele trebuie păstrate în condiții corespunzătoare, la frigider, și preparate termic complet. Fructele si legumele trebuie spălate cu atenție, chiar si cele care par curate.

Totodată, medicul spune că trebuie să ne hidratăm suficient pentru a nu favoriza apariția unor afecțiuni digestive frecvente. Se recomandă consumul a minimum doi litri de apă pe zi, mai ales în zilele caniculare. Se poate suplimenta cu ceaiuri neîndulcite sau supe ușoare.

Este indicată alegerea alimentelor ușor digerabile, bogate în fibre și sărace în grăsimi. Fructele proaspete, legumele, iaurturile și carnea slabă sunt opțiuni bune pentru vară.

„Este important, în primul rând, să atragem atenție la ceea ce mâncăm. Asta ar însemna cu mai puține aditivi, cu mai puține substanțe procesate, cu cât mai puțină mâncare din magazin, cu atât este mai bine. Trebuie să investim în pregătire, în procesarea acasă a alimentelor”, spune medicul.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter