Actualitate

Chișinăul rămâne în continuare fără buget: „Nu a fost prezentat”

Chișinăul rămâne în continuare fără buget

După aproape patru luni de așteptare, aleșii locali au venit joi la ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chişinău. Pe ordinea de zi au fost subiecte importante precum soluţionarea unui litigiu, în care sunt la mijloc 66 de milioane de euro, dar mai ales aprobarea bugetului local. După mai bine de şase ore de discuții, consilierii nu au rezolvat prea multe probleme.

Pe masa de lucru a ședinței au fost peste 50 de subiecte, iar cel mai important era aprobarea bugetului pentru 2025.

GRIGORE BEJENARU, consilier municipal, Partidul Mișcarea Alternativa Națională: Declaraţii au fost foarte multe şi până acum şi după vor fi, ca de obicei, ca şi anul trecut, avem o experienţă largă referitor la buget. Dar trebuie să fim constructivi, să lăsăm puţin politica într-o parte şi să ne gândim la interesele cetăţenilor.

La şedinţă a venit şi primarul Ion Ceban și a cerut susţinerea consilierilor pentru bugetul propus de Primărie.


IRINA BARAN, consilier municipal, Partidul Acţiune şi Solidaritate: Deci vorbim despre bugetul pentru oamenii din Chişinău, nu bugetul pe care l-a înaintat executivul Primăriei, care este unul antisocial, aşa îl considerăm noi. S-a depistat că pentru ocrotirea sănătăţii sunt 59 de milioane de lei, iar pentru domeniul culturii (nu vorbim de şcolile de artă, dar de domeniul Direcţiei Culturii) - 370 de milioane de lei.  Noi ne dorim să direcţionăm corect bugetul, de aceea vom veni cu diferite amendamente.


SILVIA GRIGORIEVA, consilier municipal, Partidul Socialiştilor: Nu a fost prezentat bugetul, noi nu l-am văzut. L-am văzut atunci, pe urmă a fost retras de executiv. Probabil s-au făcut nişte schimbări, trebuie să le vedem, cum aşa?! Ieri după-amiază abia s-a expediat pe poştă. Vă închipuiţi? Un buget, 50 de foi, fiecare trebuie studiată unde, cum şi ce…


ION CEBAN, primarul municipiului Chişinău: Vreau să vă asigur că bugetul întotdeauna a fost planificat într-o asemenea manieră inteligentă încât să nu fie nevoie ca să fie examinat, chiar dacă el este provizoriu suplimentar. Neabsorbţia acelor surse financiare care vin de la Guvern. Alte riscuri nemijlocit pentru Primăria Chişinău nu există. Toate sunt planificate cu regularitate.

La prânz, consilierii și-au luat o pauza de două ore. Nu s-a votat bugetul, dar s-a pus în discuție crearea unui grup de lucru care să soluţioneze litigiul cu o companie de publicitate, care a dat Primăria în arbitraj internațional și a cerut despăgubiri de 66 de milioane de euro.


DINARI COJOCARU, consilier municipal, Partidul Socialiştilor: Primăria, executivul anume pasează responsabilitatea sa juridică pe Consiliul Municipal, creând o comisie care de fapt ce va decide?! Va veni cu care soluţionări, dacă în acea comisie va fi marea majoritate tot o bună parte din executiv.

SERGIU CREȚU, consilier municipal, Partidul Acţiune şi Solidaritate: Ion Ceban este primar din 2019. Aceasta este o problemă de ani de zile, nu este o problemă nouă. A putut să se înţeleagă şi să pună reclama primăriei luni la rând şi acum când e vorba de o problemă sau este creată o problemă artificială, noi nu ştim, încearcă să paseze pe altcineva această responsabilitate. O să dezbatem şi o să vedem ce o să fie pe parcursul şedinţei CMC.

Firma de publicitate acuză Primăria Chişinău că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale. Firma s-a angajat să amenajeze stațiile de așteptare din transportul public în schimbul amplasării gratuite a dispozitivelor publicitare. Primăriei spune că subiectul e politizat și nu recunoaște prejudiciul de 66 milioane de euro. Iar primarul Ion Ceban a negat faptul că ar fi complice în afaceri ilegale cu această firmă.

REPORTER: DANIELA DANILOVA
Imagine: Artiom Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor