În contextul Zilei Europei, la Chişinău are loc Festivalul de Film și Cultură Europeană. Filmul "Clara", în regia lui Sabin Dorohoi, este prima proiecţie din cadrul festivalului şi prezintă o poveste din realitatea dură a migraţiei. Proiecţiile vor fi organizate în mai multe localităţi din Republica Moldova, în organizarea Institutului Cultural Român de la Chişinău.
Filmul "Clara", lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea a milioane de români nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor un trai mai bun. Filmul marchează şi o premieră în cinematografia românească. Este primul lungmetraj care abordează subiectul migrației din perspectiva problematicii sociale a copiilor lăsați în urmă în România la bunici sau alte rude.
„Consider acest subiect actual pentru Republica Moldova. Într-adevăr, există această problema financiară la noi în ţară, problema posturilor de muncă prost plătite şi din această cauză părinţii sunt nevoiţi să aleagă această opţiune.”
„Chiar şi eu am avut o perioadă când tata a plecat peste hotare, atunci când tu devii un pic mai matur apar nişte piedici ai vieţii şi poate trebuia să ştii o informaţie mai devreme, îţi e un pic mai greu să trece peste. Dar e ok”.
„Sunt aceeași care s-ar regăsi în acest film, deoarece am fost plecată periodic. Unde ne ducem, ce pierdem? Amintirea şi timpul – nu îi putem întoarce, banii îi putem face oricând.”
Premiera filmului "Clara" a fost în 2023, la Cottbus International Film Festival. A urmat, un maraton de premii, nominalizări și critici pozitive din partea publicului de specialitate din întreaga lume.
TEODOR CHIVRIGA asistent universitar, Departamentul Multimedia, AMTAP: Prezintă fenomenul migraţiei românilor în Europa de Vest, Europa bogată. Nu în zadar filmul are atâta festivaluri cucerite, a venit ca o palmă peste faţă europenilor.
VLAD DRUC, şef Departament Multimedia, AMTAP: Au plecat şi studenţii noştri la Bucureşti pe durata verii, au făcut filme împreună. Contactele sunt foarte fructoase şi necesare, cred.
În cadrul festivalului vor fi proiectate și filmele "Secretul insulei PIN-UP", în regia lui Alecs Năstoiu şi "Mai Departe" de Tedy Necula. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Consulatele Generale ale României la Bălți și la Cahul.
ECATERINA DIMANCEA-DUMBRĂVEANU, coordonator de proiect, Institutul Cultural Român: Sperăm că anul acesta, cei de la Bălţi, Cahul, Căuşeni şi Chişinău, în special, studenţii, pentru că lor ne adresăm. Proiecţiile vor fi în majoritatea cazurilor în universităţi, sperăm că se vor bucura de aceste proiecţii.
Ultima proiecţie va avea loc pe 21 mai, la Universitatea de Stat "B.P. Hasdeu" din Cahul unde va fi proiectul filmul "Secretul insulei PIN-UP". Intrarea la filme este gratuită.
REPORTER: I. MIHAILICI, C. MULLER
Imagine: Andrei Daraban