Actualitate

Chișinăul cere Tiraspolului explicații pentru deconectarea oamenilor de la internet la ordinul „MGB”

Chișinăul solicită Tiraspolului explicații

Regimul de la Tiraspol propune cenzură în mediul online și control total al comunicațiilor pentru regiunea separatistă. Ideea aparține așa-numitului "soviet suprem" și prevede extinderea atribuțiilor structurilor de securitate în restricționarea comunicațiilor. Noua lege ar permite întreruperea accesului la Internet și telefonie pentru persoane fizice și juridice, fără o decizie judecătorească. Organizațiile pentru drepturile omului dau alarma şi spun că astfel se încalcă drepturile omului, libertatea de exprimare şi accesul la informaţie. Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a cerut explicaţii regimului de la Tiraspol.

Potrivit Asociației Promo-LEX, regimul separatist de la Tiraspol introduce posibilitatea de a deconecta cetățenii de la comunicații pentru o perioadă de până la 48 de ore, cu opțiunea de prelungire, la solicitarea așa-ziselor organe de securitate locale. Proiectul de lege prevede lărgirea listei instituțiilor care pot cere blocarea accesului la servicii.


MIHAELA ŞERPI, analist, Asociaţia Promo-LEX: Persoanele care sunt critice în adresa regimului, care sunt incomode pentru regimul de la Tiraspol sau care desfăşoară activităţi civice, considerate de ei sensibile, cum ar fi drepturile politice şi libertăţile cetăţeneşti, riscă să fie deconectaţi de la servicii de internet şi telefonie. În acelaşi timp să le fie intentate şi dosare penale, de exemplu, pentru extremism.

În prezent, singurul operator de telefonie fixă și mobilă și principalul furnizor de internet în regiunea transnistreană este "Interdnestrcom", care face parte din holdingul "Sheriff, cel ce controlează așa-numitul "soviet suprem" prin intermediul "Partidului Obnovlenie". Potrivit Promo-LEX, mediul online a rămas singurul spațiu în care locuitorii regiunii separatiste își mai pot exprima opiniile și pot avea acces la surse alternative de informare. Specialiştii susțin că noile reguli fac parte dintr-o tendință de aliniere a legislației la cea din Federația Rusă. Autorităţile de la Chişinău dau garantii că vor continua să monitorizeze și să intervină prompt în cazurile când sunt afectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

MARIANA SARÎ, purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare: Chișinăul a solicitat explicații în legătură cu noile inițiative abuzive și în măsură să încalce și mai grav drepturile fundamentale ale cetățenilor în regiune, garantate de standardele dreptului internațional, precum și a cerut anularea acestora și abținerea de la punerea lor în practică.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că, pe lângă condamnarea acțiunilor ilegale ale Tiraspolului, este necesar ca autoritățile să adopte o viziune clară și coerentă privind asistența acordată locuitorilor regiunii transnistrene în cazurile de încălcare a drepturilor omului. Unii experţi în securitate cred că absența unor măsuri concrete îi lasă pe cetătenii vulnerabili în fața abuzurilor.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova: Singura modalitate de a pune capăt abuzurilor în stânga Nistrului, să respectăm drepturile tuturor cetăţenilor al acestei ţări, indiferent unde trăiesc, pe malul stâng sau malul drept, este să rezolvăm acest conflict. Să demontăm acest regim şi să aducem legea şi Constituţia Republicii Moldova pe tot teritoriul ţării, inclusiv în stânga Nistrului. Chişinăul are pârghii.


În aprilie 2025, așa-zisul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat alte două așa-zise inițiative legislative, de inspirație rusească, care extind cenzura in mediul online. S-a propus blocarea accesului la site-urile şi paginile care conţin, după părerea lor, "informații ce insultă demnitatea umană" sau "conțin imagini ale unor acțiuni cu caracter ilegal, inclusiv violente". Toate acestea au fost propuse sub paravanul protecţiei de informaţii dăunătoare copiilor din regiune.

REPORTER: ANGELINA UNGUREANU

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor