Astăzi marcăm Ziua Internațională a Familiei. Unele cupluri din Republica Moldova au ales nu doar să-și construiască o viață împreună, ci și o carieră. Medici, profesori, carabinieri, poliţişti, pompieri sunt exemple reale de parteneriate care merg mână în mână, atât acasă, cât și la muncă.
Pentru unii, familia înseamnă căldura de acasă. Pentru alții, și locul de muncă devine parte din acest tablou.
- O zi bună. Succes! - Şi ţie!
Aşa începe fiecare dimineaţă pentru Nicolae şi Lucia Guştiuc, care împărtășesc aceeași vocație – educația. Ambii sunt profesori la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", iar totul a inceput în 1993.
LUCIA GUŞTIUC, profesoară: Întâlnirea a fost în cadrul unei lecţii. Dumnealui m-a asistat la o lecţie la clasa a patra. În felul acesta am făcut cunoştinţă. Dumnealui a fost în calitate de director adjunct, care asista atunci lecţiile de istorie.
NICOLAE GUŞTIUC, director adjunct, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu": Slava lui Dumnezeu, în anul 1995 în viaţa noastră a apărut un băiat, care ne-a mai temperat din atmosfera aceasta de pedagogie, educaţie. Evident că trebuai să împărţim dragostea care o avem faţăp de discipoli şi dragostea faţă de copilul nostru nou născut. Asta a fost o bucurie şi faptul acesta ne-a înobilat şi ne-a întărit şi mai mult relaţia noastră.
Iar Ion şi Liubovi Luchianic demonstrează că încrederea și coordonarea nu sunt doar la serviciu, ci și acasă, în fiecare zi. Ei formează unul din cele 25 de cupluri de carabinieri, care sunt impreuna acasă şi la muncă.
LIUBOVI LUCHIANIC, reprezentant IGC: Ne-am cunoscut la Academia militară în timpul studiilor, el fiind de specialitate alterist, eu transmisionist. Am devenit un cuplu mai târziu, în cursul trei. Nu pot să spun că a fost o dragoste la prima vedere, dar a fost o dragoste consolidată prin ajutor reciproc, prin susţinere şi echilibru.
ION LUCHIANIC, reprezentant IGC: Puternică, răbdătoare, înţelegătoare şi o fortăreaţă care necesită puţină sprijinire. După orice ceartă, ca în oricare familie, este necesar puţin timp, apoi să discutăm, să avem o eliberare a tuturor emoţiilor.
Dorina şi Marin Iutiş sunt medici de profesie. S-au cunoscut la facultate și de 15 ani sunt uniţi prin dragoste şi vocaţie. Fericirea lor e data și de cele doua fete pe care el cresc împreună.
- Sigur că noi am făcut cunoştinţă la medicină. - În ograda universităţii, chiar în cantina universităţii, la foame. - Da la foame dragostea e mai mare. - Da, da.
Dorina este de ginecolog, iar Marin este medic la Penitenciarul Rusca. Deşi muncesc in două specialităţi diferite, ei se ajută reciproc şi în fiecare zi învaţă unul de la altul.
MARIN IUTIŞ, medic, Penitenciarul nr.7 de femei Rusca: O să fac o paralelă cum am făcut noi cunoştinţă, atunci am ajutat-o eu pe ea, iar acum activând în penitenciarul nr.7 Rusca, penitenicar pentru femei, când merge vorba de o problemă de ginecologie, eu cu mare drag apelez la soţia mea, atunci ea ştie să-mi de-a o mână de ajutor şi e cea mai sigură mână de ajutor.
DORINA IUTIŞ, medic ginecolog: E o chestie un pic mai grea, zicem noi, nu din punct de vedere psihologic, dar din punct de vedere a timpului. Trebuei să reuşeşti. E un pic mai sofisticat când vii de la multe consultaţii şi cineva trebuie să preia stafeta până celălalt se odihneşte. Apoi invers. Aici un pic mai complicat. - Mai este şi un plus, puţin timp pentru ceartă. - Exact.
Ziua internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pe 20 septembrie 1993, și este celebrate 15 mai. Din 2010, această zi a devenit sărbătoare națională și în Republica Moldova.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU Imagine: D. Lupu, A. Cereseu