Social

Ziua Națională a Portului Popular, marcată în Republica Moldova. Paradă în centrul Chișinăului și expoziție la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

post-img
Parada Portului Popular

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită duminică, 30 iunie, în Republica Moldova. Cu acest prilej, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu această ocazie în care subliniază că straiele naționale „transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri”, informează MOLDPRES.

„În ultima duminică a lunii iunie sărbătorim Ziua Națională a Portului Popular. Aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam. Mă bucur să văd cum, în ultimii ani, tot mai mulți dintre noi poartă cu drag și promovează cu mândrie această bogăție pe care am moștenit-o”, a menționat președinta Maia Sandu.

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari” cuprinzând piese din patrimoniul muzeului.

„Expoziția este o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale. Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală”, au menționat organizatorii.

În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional.

Potrivit Ministerului Culturii, sărbătoarea este însoțită de un program artistic, cu evoluarea interpretelor de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului; Suzana Popescu, Maestru în Artă; Ansamblul folcloric „Cimbrișor”, conducător artistic Tamara Vîrlan; Ansamblul etnofolcloric „Romanița”, conducător artistic Mihai Siminica și interpreții Mihaela Rastrașanu și Nicolae Ciobănică.

La ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din s. Costești, r. Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Toți participanții în costume naționale vor fi îndemnați să urmeze traseul muzeu - monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii iunie. În acest an, evenimentul se află la cea de-a IX-a ediție.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter