„Oricât am fi noi de democrați, noi trebuie să avem și responsabilitate de a proteja această democrație. Noi înțelegm foarte clar că anumite slăbiciuni ale democrației sunt utilizate la maximum de serviciile secrete rusești, ” a declarat editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90 în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Invitatul emisiunii consideră că este necesar adoptarea unei legi cu privire la colaboraționism, în scopul de a responsabiliza anumite persoane din R. Moldova care susțin Federația Rusă.
„Rusia niciodată nu a suferit de insomnii când a fost vorba de teritorii străine. Și ei o să aloce în continuare în acest spațiu sume uriașe, pentru că chiar dacă sunt opriți pe la aeroport, a opri aici banii negri pe care îi trimite Federația Rusă pentru a schimba puterea, e ca și cum ai păzi un cârd de iepuri sălbatici. În spatele la tot ceea ce strigă Federația Rusă, noi trebuie să vedem grupări care de fapt luptă pentru putere și nu pentru democrație și libertăți. O lege cu privire la colaboraționism ar responsabiliza anumiți indivizi care azi oricând pot să se ducă la aeroport în cazul în care există un anumit pericol, ” a menționat Alecu Reniță.
Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi nu susține această propunere, subliniind că războiul hibrid din R. Moldova trebuie câștigat prin convingerea societății de a merge pe calea aderării la UE.
”Noi riscăm să transformăm aceste legi în bâte politice. Pentru mine competiția politică contează cel mai mult. Eu dacă reușeșsc să câștig susținerea alegătorilor, asta e victoria mea. Noi dacă vrem să câștigăm acest război hibrid, noi trebuie să-l câștigăm prin convingere. Da, când este o finanțare ilicită, sunt probe că e finanțare ilicită, să răspundă pentru această faptă, dar nu-l tragi la răspundere pentru faptul că are o altă opinie decât opinia ta. Eu nu aș fi vrut ca în R. Moldova care a avansat mult pe calea democrației, sub anumite pretexte noi să regresăm în această privință. Dacă în R. Moldova sunt 30% care gândesc altfel, sarcina noastră ca misionari ai UE este să-i convingem pe ei să meargă pe această calea. Noi nu suntem Federația rusească, noi în R. Moldova avem libertatea de exprimare, haide-ți să utilizăm această libertate de exprimare și să-i convingem pe cei care nu sunt hotărâți. ”
Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: