Extern

NATO salută prima discuție dintre Zelenski și Xi, dar avertizează: Acest lucru nu schimbă faptul că China nu a condamnat războiul ilegal al Rusiei în Ucraina

post-img
NATO salută prima discuție dintre Zelenski și Xi, dar avertizează

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi prima convorbire telefonică dintre președinții Chinei și Ucraina de la debutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, însă a atenționat că acest lucru nu schimbă faptul că Beijingul nu a fost capabil “să condamne războiul ilegal al Rusiei”, scrie Caleaeuropeană.ro

“Salut convorbirea dintre președintele Zelenski și președintele Xi. Cred că este important, de asemenea, ca China să înțeleagă mai bine perspectivele ucrainene“, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles alături de premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Întrebat dacă susține o mediere din partea Chinei asupra conflictului ruso-ucrainean, secretarul general al NATO a subliniat că apelul telefonic Zelenski – Xi “nu schimbă faptul că China nu a fost capabilă să condamne războiul ilegal al Rusiei, invazia ilegală a Ucrainei”.

“Aliații NATO și-au exprimat sprijinul ferm față de planul de pace al președintelui Zelenski, care include, desigur, respectarea deplină a integrității teritoriale a Ucrainei“, a adăugat el.

Jens Stoltenberg a reafirmat poziția NATO, și anume că  Ucraina este cea care trebuie să decidă care sunt condițiile pentru discuții și ce format ar trebui să aibă orice discuție.

“Ceea ce știm este că orice probabilitate, orice posibilitate de negocieri semnificative necesită ca Ucraina să dispună de forța militară necesară pentru a trimite un mesaj foarte clar președintelui Putin că acesta nu va câștiga pe câmpul de luptă. Astfel, acest război se va putea va încheia la masa negocierilor. Dar ceea ce știm este că ceea ce se întâmplă în jurul mesei de negocieri este legat în mod inextricabil de forța de pe câmpul de luptă. Așadar, dacă ne dorim o soluție pașnică negociată, în care Ucraina să prevaleze ca națiune suverană și independentă, cea mai bună modalitate de a ajunge acolo este să oferim sprijin militar Ucrainei, exact așa cum fac aliații NATO”, a detaliat el.

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el și liderul chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică “lungă și semnificativă”, în primul lor contact cunoscut de la invazia pe scară largă a Rusiei, în urmă cu 14 luni.

Deși Zelenski s-a declarat încurajat de convorbirea de miercuri, iar oficialii occidentali au salutat demersul lui Xi, această evoluție nu pare să aducă vreo schimbare imediată în perspectivele de pace.

Convorbirea dintre Zelenski și Xi a venit la o lună distanță de la vizita de stat a președintelui Chinei în Rusia, prima sa deplasare externă de la realegere și prima vizită de calibru internațional primită de Vladimir Putin după ce a invadat Ucraina. 

La finalul vizitei de stat în Rusia, președintele chinez și cel rus au adoptat o declarație comună în care au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale” și în care s-au declarat împotriva formării de alianțe exclusive în Asia-Pacific, aluzie la relațiile tot mai apropiate dintre democrațiile transatlantice și cele transpacifice. Cu acea ocazie, Putin s-a declarat pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China.

La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte care reprezintă planul de place propus de Beijing. Intitulat “Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez după o vizită la Moscova a diplomatului chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi, care s-a întâlnit atât cu Putin, cât și cu ministrul de externe Serghei Lavrov. Planul a fost întâmpinat cu atitudini rezervate dinspre UE, NATO și cancelariile occidentale, vesticii precizând că documentul reprezintă niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie, așa cum arată o declarație comună semnată la Beijing de Xi și Putin, anul trecut, cu trei săptămâni înainte de invazie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter