Numărul bolnavilor de cancer a crescut considerabil în Republica Moldova. Anul trecut, medicii au diagnosticat peste 10 mii de noi pacienți şi au făcut un număr record de internări. Specialiştii spun că cifrele s-au înrăutăţit îndeosebi în perioada post-pandemie şi după declanşarea războiului în Ucraina. Pe de altă parte, datorită noilor echipamente medicale performante, se înregistrează şi schimbări îmbucurătoare.
Anul trecut, medicii de la Institutul Oncologic din Chișinău au depistat tumori maligne la 10 mii 167 de persoane, cu aproape 1300 mai multe decât în 2021. Numai la policlinica spitalului s-au înregistrat peste 230 de mii de vizite la medic şi un record de internări.
PERSOANE DIAGNOSTICATE CU TOMORI MALIGNE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2022 10.167 de persoane
2021 8893 de persoane
RUSLAN BALTAGA director, Institutul Oncologic: „Au fost internaţi circa 29 de mii de pacienţi. Un record de internări comparativ chiar şi cu perioada prepandemică. În acelaşi timp, am reuşit să introducem servicii noi, proceduri diagnostice cu anestezie în afara sălii de operaţie, a fost lărgit spectrul tumorilor tratate prin radioterapie.”
Medicii spun că este prima dată când se confruntă cu o creştere atât de mare de pacienți, dar au câteva explicaţii.
RODICA MÂNDRUŢA-STRATAN coordonator, Programul naţional de control al cancerului: „În primul rând - perioada post-pandemică. Populaţia nu a avut acces să vină la spital ori de câte ori a avut nevoie. Drept urmare, aceste cazuri s-au înregistrat post-pandemic. Cu regret, noi am constatat etape foarte tardive ale cancerului, atunci când au venit pacienţii aceştia. Cetăţenii RM, emigraţi peste hotare, au revenit în ţară în perioada post-pandemică, iarăşi vorbim de cazuri avansate. Şi a treia - din nefericire, avem refugiaţii.”
Comunitatea științifică nu a putut stabili cu exactitate cauzele și modalitățile de prevenire a maladiilor oncologice. Sunt însă tratamente tot mai eficiente iar responsabilii de la Ministerul Sănătăţii îndeamnă oamenii să vină la controale de rutină şi să aibă un mod de viaţă sănătos.
ION PRISĂCARU secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Pentru a reduce aceste riscuri, e foarte important de urmat acele recomandări generale, privind modul sănătos de viaţă, alimentaţia corectă, limitarea viciilor şi asigurarea condiţiilor de muncă sănătoase. Totodată, la fel de importante sunt controloale medicale periodice pe care trebuie să le efectuăm. Datorită acestora, chiar şi în cazul apariţiilor unor afecţiuni, complicarea acestora poate fi prevenită printr-o intervenţie medicală precoce.”
Depistarea precoce a bolii înseamnă mai multe şanse la viaţă. Mai ales că, în 2022, spitalele de profil din Republica Moldova au fost dotate cu noi echipamente medicale.
IGOR GAVRILAŞENCO şef, Serviciul Imagistică Medicală, Institutul Oncologic: „Pacienta pune glanda mamară pe măsuţa apăratului şi este comprimată. Este potrivit pentru diferită înălţime. Imaginea imediat apare pe calculatorul tehnicianului şi nu trebuie să fie prelucrată, ca atunci când noi lucram cu pelicula roentgenologică.”
Pe 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Maladia este considerată a doua cauză a mortalității la nivel european. Numai în Republica Moldova îşi pierd viaţa în fiecare an aproape 6 mii de persoane. Serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament a cancerului sunt acoperite din fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele neasigurate.