Un nou acord de ajutor de stat a fost semnat între Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării şi reprezentanţii mediului de afaceri. Este vorba de un proiect co-finanţat de stat în proporţie de 60%. Cu această investiţie va fi construită prima fabrică modernă din Republica Moldova de producere a pieselor prefabricate din beton armat, destinate construcțiilor industriale, comerciale și infrastructurii rutiere.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Unitatea de producție se va afla aici, în extravilanul satului Ratuş, raionul Criuleni. Suprafața pe care se va întinde fabrica este de cinci hectare, iar construcția urmează să fie finalizată la mijlocul anului 2026.
Investitorul activează în domeniul construcţiilor de imobile comerciale şi industriale din 2014. În noul proiect se vor investi peste 72 de milioane de lei. Din această sumă, peste 43 de milioane va fi cofinanţarea statului, o parte sub formă de grant, iar cealaltă ca scutire parţială de la plata impozitului pe venit. Totodată, vor fi create cel puţin 40 de locuri noi de muncă.
GHEORGHE DOSCA, fondatorul companiei: Este o tehnologie inovativă cu care se lucrează de mulţi ani în ţările europene. O să avem două standuri de pretensionare cu o capacitate de 1500 de tone unde o să ne permită să facem elemente grele de mari dimensiuni care este unicală la moment în Republica Moldova.
ANDRIAN ŢĂRUŞ, director comercial: Dacă ar fi să discutăm de un plan imediat următor aş spune în primul rând de acoperit golul care există pe piaţa locală anume de elemente prefabricate pretensionate care la rândul lor vor facilita dezvoltarea halelor industriale care vor atrage investiţii atât locale cât şi străine. Ca target principal ar fi producerea în jur la 300 de mii de metri pătraţi pe an.
Sectorul construcţiilor reprezintă o componentă importantă a economiei naţionale, contribuind, în 2024, cu 7,9% la formarea PIB-ului Republicii Moldova.
DOINA NISTOR, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: Această investiţie este strategică pentru domeniul construcţiilor pentru că elementele din beton care le va fabrica va înlocui componentele similare care le importăm acum din alte ţări inclusiv şi din România, componente gabaritoase vor fi produse aici pe loc. Va folosi materia primă locală de care Moldova deja dispune. Deci va integra tot lanţul valoric.
În următorii trei ani, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării îşi propune să sprijine cel puțin 150 de investiții, cu un buget total planificat de 2 miliarde de lei.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Dumitru Lupu