Social

De Ziua Internațională a Muncii, la sate s-a lucrat ca într-o zi obişnuită

video

Pe 1 Mai celebrăm Ziua Internaţională a Muncii, dedicată celor care au luptat să obţină drepturi sociale şi economice pentru salariaţi. Bugetarii au fost liberi astăzi. Pentru oamenii de la sate însă a fost o zi obişnuită de muncă.

Ziua de 1 mai, cunoscută și ca Ziua Muncii, reprezintă un omagiu adus muncitorilor din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice. În Republica Moldova, din totalul persoanelor care sunt capabile să muncească, patru din zece au un loc oficial de muncă. Chiar dacă astăzi e zi liberă, majoritatea oamenilor de la sate au muncit ca într-o zi obişnuită. Unii şi-au găsit de lucru prin gospodării, alţii, în câmp.


Locuitorii din raionul Călăraşi s-au apucat de treabă prin gospodării sau la câmp încă de primele ore ale dimineţii. Oamenii spun că aşa s-au deprins şi că munca la ţară nu are zi de pauză.


„Nici nu m-am gândit la sărbătoare, de dimineață lucrez! – Ce treabă mai aveţi acum la câmp? – Mai avem oleacă de harbuji de pus! Iată, am venit de la vie! Vrem să dăm aici cu sapa, apoi să mergem în ogradă, că suntem obosiți. – Așa faceți de fiecare dată? Nu mergeți direct la grătar? – Acuș facem și grătar. Suntem obosiți, dar îl facem, după ce ne mai odihnim puțin. Sărbătorim muncind. Ne gândim că azi e 1 Mai, Ziua Muncii, a oamenilor muncitori, dar pământul trebuie însămânțat, nu trebuie lăsat așa, că nu plouă, e secetă, și trebuie să prindem momentul potrivit pentru semănat. Dacă întârziem, roada va fi mai proastă. – Și astăzi ce faceți aici? – Semănăm porumb. Muncim acasă. La țară, mai mult muncim. La oraș poate că e mai mult timp liber, dar la noi, aici, ca să ai ce mânca, trebuie să muncești. E ziua de semănat. Când e vremea de semănat, nu contează că e 1 Mai, că e 9, că e Paște sau Blăjini, noi tot muncim. O zi de muncă hrănește un an. Dacă nu punem la timp, nu mâncăm”.


Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, în Republica Moldova au fost 35.200 de șomeri, în scădere cu peste 42 de mii față de anul precedent. Datele mai arată că rata șomajului la nivel de țară a coborât la 4%, față de 4,6% în anul anterior.


RATA ŞOMAJULUI 2024 2023 Numărul de şomeri 35.200 42.000 Rata şomajului 4% 4,6%


Din păcate, scade numărul angajaților. În 2024, rata de ocupare a fost de 42,7% din populaţia Republicii Moldova aptă de muncă. Spre deosebire de anul precedent când a fost puţin peste 43,1%. Vârsta medie a persoanelor ocupate este de 44 de ani.


RATA DE OCUPARE 2024 2023 42,7% 43,1%


Datele Biroului Național de Statistică mai arată că doar 17,5% dintre persoanele cu dizabilități sunt angajate, cele mai multe dintre ele la orașe. În sectorul privat din Republica Moldova sunt circa 69% din angajaţi, în timp ce în cel public sunt aproximativ 31% din lucrători.


REPORTERI: G. SULEAC, C. MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter