În ultimii doi ani, aproximativ 70 de proiecte propuse în Parlamentul Republicii Moldova au fost declarate nule. Cele mai multe se refereau la schimbări în domeniul protecţiei sociale, muncii, economiei sau sănătăţii, dar au fost abandonate înainte de a fi dezbătute. Experţii Promo-Lex susţin că acest fenomen devine îngrijorător şi poate afecta încrederea oamenilor în politicieni.
Potrivit unei analize făcute de experţii Promo-Lex, în ultimii doi ani, 69 de proiecte de lege şi proiecte de hotărâri au fost declarate nule. Deși multe dintre ele au fost analizate în comisiile de profil şi chiar au fost organizate consultări şi audieri publice, acestea nu au trecut etapele necesare pentru a deveni legi.
MIHAELA DUCA expert, Asociaţia Promo-Lex: Dacă raportăm la numărul total de proiecte de acte normative care se depune într-un an şi este de aproximativ 400, 69 proiecte să devină nule este o cifră alarmantă. Unele dintre ele nu au calitatea necesară nu au acoperirea financiară, mai ales că majoritatea proiectele depuse de opoziţie necesită finanţe şi în acest sens trebuie să vedem dacă Guvernul, Ministerul Finanţelor pentru cheltuielile acestor proiecte de acte normative.
Din numărul total de proiecte declarate nule, 43 aparțin opoziției parlamentare, iar celelalte majorităţii. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor susţin că opoziţia este dicriminată la acest capitol, acuzaţii respinse de liderul fracţiunii PAS.
CORNELIU FURCULIŢĂ deputat BCS: Adesea se aduc argumente argumente că nu exită avizul Guvernului. Indiferent că este pozitiv sau negativ, cu avizul Guvernului proiectul trebuie să fie introdus în ordinea de zi. Şi dacă este să facem o paralelă o sumedie de proiecte ale majorităţii sunt puse în prima lectură fără un aviz al Guvernului.
DIANA CARAMAN deputat BCS: Este o încălcare a dreptului constituţional al unui deputat. Despre acest lucru am vorbit de nenumătare ori, inclusiv cu reprezentanţii structurilor europene, ei la fel îşi exprimă îngrijorarea. Dar, din păcate, aceasta este calitatea guvernării noastre.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Trebuie să avem un echilibru între proces şi rezultat. Unii sunt foarte axasaţi pe proces. Noi suntem orientaţi pe rezultat şi să ne mişcăm cât mai repde. Poate au tot timpul la dispoziţie, dar noi nu îl avem. Iar opoziţiei îi doresc cât mai multe proiecte mai puţin populiste.
Experţii spun că pentru a evita astfel de cazuri, ar trebui îmbunătăţit Regulamentul care asigură funcționarea legislativului.
MIHAELA DUCA expert, Asociaţia Promo-Lex: Codul de Proceduri Parlamentare care se propune a fi adoptat ar putea soluţiona această poblemă şi noi venim inclusiv cu propuneri şi amendamente la acest cod pentru ca să extiste o reglemntare mai clară a acestui dialog înre majoritate şi opoziţie şi se oferă posibilitatea reală de a adopta proiectele de lege depuse de opoziţie.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, devin nule proiectele care nu sunt incluse în ordinea de zi timp de doi ani de la înregistrare.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ