Actualitate

21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene

video

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut ca "extinderea Big Bang". Atunci au aderat ţări precum Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Despre beneficiile aderării la blocul comunitar detaliază jurnalista TVR MOLDOVA, Mădălina Cociu.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: În ultimii 21 de ani, în cele 27 de state membre ale UE s-au construit infrastructuri şi conexiuni moderne datorită investiţiilor şi fondurilor alocate de blocul comunitar. Economiile celor 10 state membre care au aderat în 2004 au cunoscut o creştere economică considerabilă. Estonia a înregistrat o rată medie anuală de creştere a venitului naţional brut de peste 8%, în timp ce Polonia, Slovacia, Malta şi Letonia au crescut, în medie cu peste 7%. Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale au scăzut în aceste state, de la 37%, în 2005, la 17%, în 2020. În 21 de ani, speranţa medie de viaţă în ţările care au aderat la UE, în 2004, a crescut de la 75 de ani la 79 de ani. A crescut şi satisfacţia cu privire la calitatea vieţii, de la 68%, în 2004, la 89%, în 2024, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru standard. Şapte dintre aceste 10 state membre au adoptat moneda euro. Slovenia a trecut la euro prima, în 2007, Cipru şi Malta, în 2008. Acestea au fost urmate de Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania. Şi reţeaua de transport a Europei a fost transformată şi extinsă, datorită fondurilor politicii de coeziune a UE şi a Mecanismului pentru interconectare a Europei. Lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria şi Slovacia. Începând cu 2004, reţeaua feroviară a Lituaniei s-a extins cu 200 de km.


CREŞTEREA ECONOMICĂ

Estonia +8%
Polonia, Malta, Leonia, Slovacia  +7%



NIVELUL SĂRĂCIEI ŞI EXCLUZIUNII SOCIALE

2005  - 37%
2020  -  17%



SPERANŢA MEDIE DE VIAŢĂ/ SATISFACŢIA CETĂŢENILOR

                                                                 2004                    2024

Speranţa medie de viaţă                         75 de ani               79 de ani
Satisfacţia privind calitate vieţii                   68%                      89%



ADERAREA LA ZONA EURO

Slovenia                  2007
Cipru, Malta            2008
Slovacia                  2009
Estonia                    2011
Letonia                    2014
Lituania                   2015


REŢEAUA DE TRANSPORT

Lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria, Slovacia
Reţeaua feroviară s-a extins cu 200 km în Lituania


Următoarele ţări care au aderat la UE, în 2007, sunt România şi Bulgaria, iar Croaţia, în 2013. Republica Moldova a obţinut, în 2022, statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor în acest sens. Statutul de candidat ne-a oferit deja mai multe oportunităţi şi avantaje.


CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: Noi putem învăţa din aceşti 21 de ani că Uniunea Europeană nu este doar un spaţiu al păcii, dar şi unul al prosperităţii economice. Pentru Republica Moldova, pentru Ucraina aderarea la UE înseamnă un trai mai bun pentru cetăţenii noştri, oportunităţi mai bune pentru tinerii noştri şi oportunitatea de a reveni acasă.


EUGEN MURAVSCHI, expert Watch Dog: Uniunea Europeană ne-a ajutat foarte foarte mult pe parcursul acestor ani. Vorbim de asistenţă macro financiară pentru bugetul central. Avem drumuri bune, construite cu bani europeni astăzi în Republica Moldova, chiar în Găgăuzia spre exemplu. Avem spitale noi care se construiesc la Bălţi spre exemplu. Avem proiecte de irigaţii, avem proiecte de canalizare şi de aprovizionare cu apă potabilă, chiar acum la Cahul este un proiect. Vorbim inclusiv despre sprijin în afaceri, de împrumuturi preferenţiale, de granturi.


În luna martie, Uniunea Europeană a alocat 1,9 miliarde de lei pentru planul de creştere economică a Republicii Moldova. Este cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată Chişinăului. Cu acest ajutor financiar, R. Moldova îşi va dezvolta economia şi va trebui să-şi accelereze reformele.


REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter