Actualitate

Au apărut primele căpșuni moldovenești în piețe. Cât costă un kilogram

video

Primele căpşuni moldoveneşti au apărut de câteva zile în serele şi pieţele din Republica Moldova. Temperaturile mai scăzute din această perioadă au întârziat prima recoltă. În acest an, pofticioşii vot scoate din buzunare şi 150 de lei pentru un kilogram de căpşune autohtone.

Serele cu căpşuni ale familiei Ciobanu, din raionul Călăraşi, se întind pe o suprafaţă de aproximativ cinci ari. Astăzi, fermierii au umplut primele lăzi şi le-au dus în pieţe.


SORINA GOLOVATIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: În această seră, fermierii cresc un soi de căpşuni denumit Marmelad. Acestea sunt foarte dulci, aromate şi sunt cele mai căutate de cumpărători. Gospodinele spun că fructele sunt bio, crescute fără pic de chimicale.


Afacerea a pornit de la părinţii Margaretei, iar de mai bine de 10 ani, fructele delicioase ale familiei Ciobanu ajung pe mesele basarabenilor.


MARGARETA CIOBANU, producător: De două zile, alaltăieri am făcut primul cules. Astăzi al doilea deja şi peste o zi culegem iar. O lună de zile vom culege din seră, apoi se începe din câmp deschis.


TATIANA BOLEA, producător: Plantarea începe de la 15 august până pe la 1 septembrie trebuie de pus pentru ca primăvara să avem roada plină. Este foarte greu. Dimineaţa trebuie să ne trezim la ora 05:00. Până pe la ora 10:00 lucrăm, apoi ne odihnim puţin, apoi iar până la zece noaptea pentru că este foarte cald şi nu putem să lucrăm.


„Eu pe mama şi pe bunica le ajut cu culesul şi cu vânzarea, iar căpşunile pe care le am în mână sunt dulci şi foarte gustoase”.


Deși căpşunile arată bine pe tejghea, unii cumpărători nu se grăbesc să le cumpere din cauza prețurilor, care variază între 75 și 150 de lei pentru un kg, în funcţie de ţara de import.


„Greceasca este 80 şi moldoveneasca este 120 lei kilogramul pentru că are trei zile de când a ieşit şi de asta este puţin mai scumpă. Dar sunt gustoase amândouă. Noi toată iarna vindem căpşuni greceşti şi lumea le preferă pe ambele .Moldoveneşti nu am gustat încă, greceşti, da. Sunt gustoase. Acum le prefer pe cele greceşti, celelalte sunt scumpe. Eu nu am gustat încă, dar preţurile sunt scumpe, dar este muncă, foarte multă muncă şi investiţii foarte mari. Pentru mine nu este scump”.




Specialiștii spun că în următoarele săptămâni prețul va continua să scadă, pentru că pe piață vor apărea în vânzare căpșunile crescute pe câmp deschis, însă, abia peste o lună.


REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Dumitru Lupu şi Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter