O dată cu temperaturile din ce în ce mai ridicate se înmulțesc căpușele. Paraziţii pot fi extrem de periculoși, atât pentru noi, cât și pentru animalele de companie. La spitale ajung tot mai multe persoane mușcate de căpușe.
Pentru a evita astfel de situații medicii ne recomandă să fim extrem de atenți atunci când mergem la iarbă verde sau în parc, la plimbare cu patrupedele.
Luna are 5 ani, poartă tot timpul zgardă recomandată de veterinar. Stăpânii îi dau şi pastile împotriva căpuşelor și puricilor. Iar de câte ori o scot la plimbare sunt atenți.
Căpușele sunt atrase de căldură și mișcare şi se ascund în iarba înaltă sau pe plantele din zonele împădurite. Astfel că, după fiecare plimbare, animalele de companie trebuie verificate. Și oamenii trebuie să fie precauți, mai ales când ies la iarbă verde.
ILINCA NAZARIE – jurnalist TVR: Dacă ieșim în parc sau în spații în care este extrem de multă verdeață recomandarea este să purtăm îmbrăcăminte deschisă la culoare tocmai pentru a putea vedea ușor căpușele, îmbrăcămintea trebuie să protejeze brațele și picioarele, iar încălțămintea să nu fie una decupată.
La camerele de gardă au început să se prezinte persoane muşcate de căpuşe.
Prin telefon, ADRIAN MARINESCU, manager Institutul Matei Balș: Sunt și boli precum boala Lyme, adică borelioza, babtionata, encefalita. Sunt și boli pe care le putem face după mușcătură. Ar trebui să știm să identificăm căt mai repede căpușele. Mai ales la copil, când vine de afară, de la joacă, să avem o perioadă în care monitorizăm. Să găsim căpușa, trebuie scoasă, dacă nu avem dexteritate și nu ne descurcăm vom merge la cel mai apropiat cabinet și vom primi acolo și profilaxia cu antibiotic, astfel încât lucurile să fie echilibrate.
Dacă în urma unei muşcături de căpușă facem boala Lyme, simptomele vor apărea în aproximativ trei săptămâni. În zona mușcăturii pielea se înroșește, dar pot apărea simptome similare celei de răceală.