Actualitate

Oamenii de artă din R. Moldova vor merge la scrutinul din România „pentru o ţară prosperă”

video

Pentru un viitor mai bun şi o ţară prosperă - acestea sunt lucrurile esenţiale pentru care oamenii de artă din Republica Moldova vor vota la alegerile prezidenţiale din România. Pentru că au reuşit să-şi redobândească cetăţenia română şi se bucură de un act de identitate european, vor participa împreună cu familiile lor la unul dintre cele mai importante scrutine.

Artiştii basarabeni spun că oportunitatea de a-şi redobândi cetăţenia română a venit cu multe avantaje. În plus, nu uită de obligaţia civică, aceea de a ieşi la vot.


MARIA ILIUŢ, conducător, Ansamblul Etnofolcloric "Crenguţă de Iederă": Sunt mândră că fac parte dintr-o naţiune frumoasă şi de aceea am decis şi am vrut neapărat să fiu şi cu actele în regulă. Acum, sigur, mă bucur împreună cu familia mea că avem oportunitatea să călătorim liber, mai ales că serviciul nostru este din domeniul artelor. Mai ales acum că suntem în preajma alegerilor, dorim din tot sufletul să ne lumineze Dumnezeu să alegem candidatura potrivită, cu credinţă, care să schimbe viaţa şi traiul mai bun. Să fie deschis şi pentru Basarabia şi mai ales pentru Bucovina ocupată pentru că eu fac parte din acel neam.


NICOLAE GRIBINCEA, conducător, Ansamblul Etnofolcloric "Plăieşii": Pe parcursul anilor am reuşit întotdeauna să participăm la scrutine, ne-am mobilizat, indiferent unde am fost, în ţară sau peste hotare. Am ieşit la vot şi ne-am făcut datoria de cetăţean. Încercăm să votăm pentru un preşedinte care să aibă drag de ţară, să aibă drag de poporul acestei ţări, să se deranjeze pentru binele lui, pentru abundenţa de care ar trebui să dispunem noi toţi pentru că trăim în acest rai al românismului, avem pământuri extraordinare. Este bine să dăm prioritate industriilor noastre, să dăm prioritate la tot ce este al nostru, să stimulăm agenţii noştri economici locali.


VALENTIN GOLOVATIUC, solist, Ansamblul Etnofolcloric "Plăieşii": Efectele şi beneficiile cetăţeniei române le-am simţit imediat după ce am ridicat actul meu românesc. În primul rând am avut mult mai multe libertăţi în cadrul aeroporturilor internaţionale. Dar pe lângă asta, bineînteles că a venit la pachet şi cu anumite responsabilităţi. Am început să fiu mai atent la viaţa socială şi politică din România. Evident că mi-am îndeplinit nu doar drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţean român şi am mers la vot de fiecare dată.


Chiar dacă de multe ori sunt plecaţi din ţară, artiştii basarabeni ştiu că fiecare vot contează şi merg să-şi exercite acest drept constituţional.


MARIA ANDRUH, solistă, Ansamblul Etnofolcloric "Crenguţă de Iederă": Neapărat merg de fiecare dată să-mi exercit votul pentru că am acest drept şi sunt mândră că pot face asta, să îmi pot spune opinia. Să fie un gospodar bun pentru că un gospodar bun ţine la ţara lui, la patria lui, să lupte pentru fiecare cetăţean pe care îl reprezintă.


DUMITRU POPA, instrumentist, Ansamblul Etnofolcloric "Plăieşii": Din păcate nu sunt un cetăţean aşa de respnsabil, nici la noi în ţară, nici în România. Am fost, dar nu de fiecare dată. Ne-am organizat cu băieţii, cu Plaieşii şi am fost la vot în turneu când am mers în Spania. Am fost toţi la vot. A fost un lucru frumos şi am simţit şi această unitate cu românii din alte ţări.


MIHAI CORDONEANU, solist, Ansamblul Etnofolcloric "Plăieşii": Da, am reuşit, dar nu de fiecare dată, deoarece de multe ori eram plecat, aşa este serviciul. Am fost în anul 2024. Am reuşit, când au fost alegerile, eram peste hotare, în Spania, am mers şi mi-am exercitat dreptul la vot.


Cetăţenii români din Republica Moldova sunt aşteptaţi la vot în perioada 02 - 04 mai pentru a alege preşedintele României. În Republica Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare. Numărul este mai mare față de scrutinul din noiembrie 2024, când moldovenii au putut vota în 59 de locuri.


REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Dumitru Lupu şi Mihai Lisnic

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter