Social

Canicula topeşte chiar şi asfaltul de drum, iar mai multe plăci de beton s-au desprins de pe carosabil, formând o pantă

Canicula topeşte chiar şi asfaltul de drum, iar mai multe plăci de beton s-au desprins de pe carosabil, formând o pantă

Temperaturile caniculare din ultima săptămână au distrus mai multe drumuri din Chişinău, iar şoferii nu pot circula în siguranţă. Pe unele porţiuni, plăcile de beton s-au ridicat în aer, formând o pantă, iar pe altele, asfaltul s-a topit. Ca să poată rezolva problemele apărute din cauza vremii toride, drumarii au început lucrul de dimineaţă.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MODLOVA: Doar pe șoseaua Hâncești, de la autogara de Sud până in orasul Ialoveni, din cauza temperaturilor extreme, placile de beton s-au ridicat în şase locuri. Muncitorii lucrează de la primele ore la diminetii pentru a repara porțiunile care reprezintă un pericol uriaș pentru șoferi. Potrivit specialiștilor astfel de situații se pot întâmpla la fiecare 200 de metri și asta din cauza caniculei, dar si a uzurii drumului.

Canicula topește şi asfaltul de pe șosele. Potrivit șefului Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, mixurile asfaltice folosite până acum la construcţia drumurilor nu fac faţă temperaturilor din aceste zile. Conform standardelor de până în anul 2023, materialele folosite pot rezista până la o temperatură de până la 50 de grade, în timp ce în utima săptămână, asfaltul s-a încălzit până la 70 de grade.

VITALIE MIHALACHE şef, Direcţia Mobilitate Urbană: Pentru a evita apariţia acestor făgşuiri, apariţia acestor defecte, municipalitatea prin intermediul Întreprinderea municipală EXDRUPO, execute lucrări de stropire a carosabilului cu transportul din dotare. Fapt care ne permite să scădem temperatura şi impactul termic.

În ultimlele două săptămâni, s-au ridicat plăcile de beton şi pe drumurile naţionale, formând adevărate trambuline. Sunt 25 de cazuri.

SERGIU BEJAN, şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor: Dacă până acum noi am avut pe toată perioada anului până la 20 de solicitări, acum doar în două săptămâni 27 de solicitori sau 27 de situaţii neconforme. Asta demonstrează încă odată că temperaturile înalte provoacă mari deficienţe.

Din acest motiv, Administraţia de Stat a Drumurilor a deschis o linie verde şi se adresează cetățenilor să anunţe autorităţile despre porţiunile de drum distruse.

ALEXADRU MORGOCI, şef, Serviciul Operativ, ASD: O line verde: 078 33 77 44, la care cetăţenii ne pot apela în orice moment, la orice oră pentru a ne raporta o defecţiune pe drum, unde noi deja apelăm responsabilii noştrii din teritoriu pentru a interveni operativ.

LINIA VERDE 078 33 77 44 Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, traseele cu risc sporit de accidente sunt şoseaua Balcani, Chișinău-Giurgiulești, Chișinău-Bălți și Chișinău-Leușeni. De asemenea, atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, circulația este restricționată pe unele porțiuni de drum, între ora 11 și 18, pentru camioanele cu o greutate de peste 20 de tone.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter