Sci-Tech

Avertismentul Microsoft înaintea alegerilor din SUA: hackerii iranieni țintesc site-urile web și mass-media americane

post-img
imagine simbol

Un grup de hackeri iranieni cercetează în mod activ site-urile web americane legate de alegeri și mass-media americane în apropierea zilei alegerilor, activitatea sugerând pregătiri pentru „operațiuni de influență directă”, anunță Microsoft într-o postare pe blogul companiei, informează Reuters.

Hackerii - supranumiți Cotton Sandstorm de Microsoft și legați de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran - au efectuat recunoașterea și sondarea limitată a mai multor „site-uri web legate de alegeri” în mai multe state americane, se arată în raport. În mai, aceștia au scanat, de asemenea, un post de știri american neidentificat pentru a-i înțelege vulnerabilitățile, potrivit Digi24.ro.

Vicepreședintele american Kamala Harris, candidatul democrat, se confruntă cu rivalul republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, într-o cursă extrem de strânsă, potrivit sondajelor.

„Cotton Sandstorm își va intensifica activitatea pe măsură ce se apropie alegerile, având în vedere ritmul operațional al grupului și istoricul de interferență electorală”, au scris cercetătorii Microsoft. Evoluția este deosebit de îngrijorătoare din cauza eforturilor anterioare ale grupului, au afirmat aceștia.

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Organizația Națiunilor Unite a declarat că „astfel de acuzații sunt fundamental nefondate și total inadmisibile”.

„Iranul nu are niciun motiv și nicio intenție de a interveni în alegerile din SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În 2020, Cotton Sandstorm a lansat o altă operațiune de influență cibernetică cu puțin timp înainte de ultimele alegeri prezidențiale, potrivit oficialilor americani. Prezentându-se drept „Proud Boys”, organizație de extremă dreapta, hackerii au trimis mii de e-mailuri locuitorilor din Florida, amenințându-i să „voteze cu Trump!” sau vor suferi consecințe.

De asemenea, grupul a difuzat un videoclip pe rețelele de socializare, care pretindea că provine de la hackerii activiști, în care îi arătau sondând un sistem electoral. Deși această operațiune nu a afectat niciodată sistemele de vot individuale, scopul a fost de a provoca haos, confuzie și îndoială, au declarat la momentul respectiv înalți oficiali americani.

După alegerile din 2020, Cotton Sandstorm a desfășurat, de asemenea, o operațiune separată care a încurajat violența împotriva funcționarilor electorali americani care au respins afirmațiile privind frauda electorală generalizată, a declarat Microsoft.

Biroul Directorului Serviciului Național de Informații, care coordonează efortul federal al SUA de a proteja alegerile de influența străină, a indicat Reuters o declarație anterioară a sa care spunea: „Actorii străini - în special Rusia, Iranul și China - continuă să încerce să alimenteze discursuri dezbinatoare pentru a diviza americanii și a submina încrederea americanilor în sistemul democratic al Statelor Unite”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter