Politic

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, vizită la Chișinău. Ce a declarat oficialul maghiar

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, vizită la Chișinău. Ce a declarat oficialul maghiar

Ungaria susţine extinderea Uniunii Europene şi vede Republica Moldova în blocul comunitar şi ne va sprijini în drumul spre aderare. Totuşi, deciziile trebuie luate exclusiv în baza unor merite şi performanţe. Declarațiile aparţin ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care a venit la Chişinău şi a făcut unele declaraţii controversate referitor la extindere.

ZFR

PETER SZIJJARTO, ministrul Afacerilor Externe şi Comerțului, Ungaria: „Să punem capăt fățărniciei care a apărut la Bruxelles, referitor la extinderea Uniunii Europene. Eu sunt acolo când nu este prezentă presa, când nu sunt prezenți candidații, și suntem prezenți doar noi 27 de membri şi acolo o mare parte a miniștrilor de Externe vorbesc mai degrabă împotrivă extinderii, decât pentru. Unii spun că mai bine să mergem pe calitatea aderării, decât pe viteză”. Totuşi, ministrul maghiar de Externe spune că Ungaria, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, încurajează toate ţările candidate la Uniunea Europeană să accelereze reformele. Ministrul de Externe de la Chişinău,

Mihai Popşoi, spune că, în prezent, există un parteneriat solid de susţinere a parcursului european din partea Ungariei.

MIHAI POPȘOI ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova: „Ne-am convins în fapte că Ungaria este un partener strategic al Republicii Moldova şi sprijinul ferm îl vedem in deciziile Consiliului Uniunii Europene. L-am văzut şi in momentul începerii negocierilor şi a screening-ului. Ungaria mereu a fost de partea Republicii Moldova. Suntem convinși ca toate deciziile care vor viza Republica Moldova vor fi susținute şi promovate”. De cealaltă parte, ministrul de Externe al Ungariei a declarat că este nevoie de o evaluare individuală a ţărilor candidate, sugerând că Republica Moldova trebuie să meargă separat în acest proces, şi nu la pachet cu Ucraina.

PETER SZIJJARTO ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei: „Niciodată nu vom fi de acord ca diferite ţări care doresc să adere, procesul lor de aderare să fie influențat de o altă ţară. Dacă am proceda astfel, atunci cei cu performanță mai slabă sau care merg mai lent ar ţine pe loc candidații care sunt mai rapizi in acest proces”. Ungaria a avut mereu o poziţie critică faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar. Ba mai mult, premierul maghiar Victor Orban a fost la un pas de a bloca demararea negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei, la votul Consiliului European din 14 decembrie 2023.

Atunci, decizia pentru cele două state s-a aprobat la pachet. În total au fost 26 de voturi "pentru", unanimitatea celor care erau la masă, pentru că Viktor Orban a părăsit sala CE în momentul votului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter