Covid-19

COVID-19 nu a dispărut: În ultima săptămână au fost înregistrate 251 de îmbolnăviri

COVID-19
Sursa video: TVR MOLDOVA

Covid-19 nu a dispărut, chiar dacă autorităţile au renunţat la toate măsurile de protecţie contra virusului iar societatea pare să fi uitat de maladie. În ultima săptămână au fost înregistrate 251 de îmbolnăviri, iar nouă persoane au murit. Cu toate acestea, în centrele de vaccinare se administrează, săptămânal, doar între 1.600 şi 2 mii de doze de vaccin împotriva Covid-19.

După eliminarea rectricţiilor din luna martie, în Republica Moldova rata vaccinării a scăzut cu aproape 90%. Doar în ultima săptămână din iunie, la centrele de vaccinare au mers circa 1.600 de persoane,  comparativ cu luna martie când s-au administrat peste 16 mii de doze de vaccin. Epidemiologii atrag atenţia că un nou val de îmbolnăviri ar putea apărea în lunile august-septembrie, când va imunitatea celor care s-au vaccinat va scădea.

VEAVESLAV GUŢU, medic epidemiolog ANSP: „Există riscul creşterii numărului de cazuri prin infecţia Covid-19 deoarece studiile recente elaborate arată că imunitatea după infecţie Covid-19 se menţine în rândul populaţiei de la 4 până la 6 luni.  Odată cu trecerea acestei perioade există riscul de creştere a numărului de cazuri”.

Numărul infectărilor în rândul populaţiei ar putea creşte şi din cauza faptului că, în această perioada, tot mai mulţi basarabeni merg în vacanţe în străinătate. Pentru ei, specialiştii au câteva recomandări.

ALINA DRUC, şef secţie, medic epidemiolog, ANSP: „Înainte de a pleca ar fi foarte bine să treacă pe saiturile oficiale şi să vadă care este incidenţa prin Covid-19 sau infecţia nouă, variola maimuţei să aleagă ţările unde o incidenţă prin aceste infecţii să fie mult mai joasă”

În Republica Moldova continuă să vină loturi de medicamente, consumabile și dezinfectante, la fel ca în perioada pandemiei. Chiar astăzi, ministerul Sănătăţii a primit din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 200 de mii de sticle cu soluție pentru igiena mâinilor, 770 de kilograme de medicamente și 900 de fiole cu substanţe injectabile împotriva Covid-19.

ION PRISĂCARU, secretar de stat, ministerul Sănătăţii: „Acest lot va fi depozitat la depozitul Sanfarm-Prim, şi va fi utilizat MUSCA inclusiv din zilele următoare. Deoarece noi continuăm să avem pacienţi internaţi cu Covid-19 în spitalele Republicii Moldova. Sunt peste o sută de pacienţi la moment internaţi Medicamentele date sunt absolut necesar de a fi utilizate”.

Potrivit datelor oficiale, cele mai multe persoane diagnosticate recent cu Covid-19 au peste 60 de ani. În scopul intensificării procesului de imunizare, ministerul Sănătății a lansat, la sfârşitul primăverii, o campanie de informare în rândul populaţiei privind importanţa vacinării împotriva acestei maladii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter